Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kriminalci iz Crne Gore uključeni u šverc 30 tona kokaina

Preuzmite sliku

Crnogorske vlasti su ukazale da su između 2017. godine i 2021. godine policijske agencije zaplijenile preko 30 tona kokaina širom svijeta u slučajevima u kojima su kriminalci iz Crne Gore bili uključeni, navedeno je u novom izvješću Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC).

U pitanju je globalno izvješće o švercu kokaina za 2023. godinu, gdje se posebno analiziraju međunarodne veze kriminalnih grupa.

Crnogorska luka Bar je, kako se ističe, aktivna tranzitna tačka za balkanske kriminalne grupe kada je u pitanju šverc narkotika, često iz Južne Amerike.

“Državljani Crne Gore se već neko vrijeme često pojavljuju u otkrivenim slučajevi šverca kokaina, posebno kao mornari na prekookeanskim brodovima”, konstatirano je u izvješću, uz napomenu da postaju i sve važniji igrači.

“Na primjer, u lipnju 2019. vlasti u luci Philadelphia, Sjedinjene Države, zaplijenile su izuzetnu količinu od 20 tona kokaina s kontejnerskog broda na putu za luku Rotterdam u Nizozemskoj, a uhapsile su i nekoliko crnogorskih pripadnika posade”, navedeno je u izvješću koje prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Crnogorske vlasti su, napominje se, ukazale da su između 2017. godine i 2021. godine policijske agencije zaplijenile preko 30 tona kokaina širom svijeta u slučajevima gdje su kriminalci iz Crne Gore bili uključeni.

“Dok su pojedinci uključeni u nekoliko ovih slučajeva možda bili operativci nižeg nivoa, crnogorske vlasti su identificirale, što se može vidjeti u otvorenim izvorima, Škaljarski i Kavački klan kao moćne i organizirane kriminalne grupe visokog rizika u zemlji. Prema izvorima medija, crnogorski državljanin koji boravi u Austriji navodno zauzima vodeće mjesto u shemi šverca narkotika s dva hrvatska suradnika. Osumnjičen je od agencija za provođenje zakona da ima veze s velikim pošiljkama kokaina koje su otkrivene u Kolumbiji i Italiji”, naglašeno je u izvješću Kancelarije UN za drogu i kriminal.

Navodi se i da su pošiljke banana, obično iz Ecuador, poslužile katkad za prebacivanje i prikrivanje kokaina koji stiže u balkanske luke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje