Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kosovo smanjuje javnu administraciju za 30 posto

Preuzmite sliku

Na okruglom stolu “Obnavljanje rada na reformi javne uprave”, održanom u Vladi Kosova, premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je da je Vlada odobrila smanjenje javne uprave u cilju povećanja njene efikasnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Hoti je kazao da smanjenje javne uprave omogućava uštedu novca građana i preduzeća u interakciji sa državom, s ciljem povećanja ekonomskog rasta i bruto domaćeg proizvoda u zemlji i konkurentnosti sa zemljama u regionu.

“Najvažnije za mene je da se poveća institucionalna odgovornost”, kazao je premijer i dodao da ima velika očekivanja od ovog procesa.

“Osnovna ideja je da krenemo od smanjenjan velikog broja agencija, kojih je 45 ili 46, da smanjimo zakone koji se odnose na licence i inspekcije”, kazao je Hoti.

Istakao je da ovo nije proces koji se može završiti za mjesec ili dva, te da je neophodno uključenje svih aktera koji će biti obuhvaćeni reformama.

Zamjenik premijera zadužen za reformu javne uprave Besnik Tahiri istakao je da ne može biti bezbolnih uspješnih reformi, ali da će od ovog procesa koristi imati građani. Tahiri je naveo šest glavnih tačaka plana reformi, kojim se planira smanjenje za 30 posto administrativnog tereta.

“Zbog nemara koji se tokom godina dešavao u državnoj upravi, povećanje su liste institucija koje su osnovane, a više nisu efikasne i nisu u funkciji vremena”, kazao je Tahiri.

Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Agim Veliu je u svom izlaganju kazao da je u javnoj upravi zaposleno 82 hiljade ljudi.

Šef kancelarije EU na Kosovu Tomas Szuyog rekao je da EU ostaje posvećena pružanju podrške Kosovu u reformi javne uprave, koja je jako važna za evropske integracije. On je ocijenio da je ovaj proces tokom 2019. imao napretka, ali da tokom ove godine nije bilo izmena u organziaciji administracije.

Ambasador Szuyog je izrazio i zabrinutost zbog krađe dva miliona eura iz Državnog trezora, što kako je kazao, ukazuje na potrebu da se bolje i pažljivije podjele zadaci u praksi i ostvari međuinstitucionalna saradnja.

Na okruglom stolu je predstavljen i izveštaj nevladine organizacije Balkanske grupe o politikama, koji pruža detaljnu analizu višedecenijskog putovanja Kosova u reformi javne uprave. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,