Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Konačno razjašnjenje nedoumice: Evo pod kojim uslovima stranci mogu u Hrvatsku

Nakon što je u petak Nacionalni štab donio odluku o pooštravanju mjera i kontrole na granicama, HZJZ je izdao detaljne upute, no uprkos tome pojavila su se brojna pitanja i nedoumice. Zato je na stranici koronavirus.hr danas objavljen tekst koji pojašnjava sve o prelasku granice, kako za hrvatske državljane, tako i za strance.

Ulasci u Republiku Hrvatsku

Hrvatski državljani i članovi porodica hrvatskih državljana, neovisno o svom državljanstvu, slobodno mogu ući u Republiku Hrvatsku, bez potrebe dokazivanja razloga ulaska, ali uz predočenje dokumenta koji dokazuje srodstvo s hrvatskim državljaninom (npr. rodni list).

Državljani država članica Evropske unije odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru kao i članovi njihovih porodica (bez obzira na prebivalište) te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ (od 25. novembra 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem) te osobe koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili osobe koje imaju nacionalne dugotrajne vize ne moraju prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), već mogu ulaziti pod jednakim uslovima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu te uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Navedeno se odnosi i na državljane Kneževine Andore, Republike San Marino, Kneževine Monako i Svete Stolice.

Prilikom ulaska u RH državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka (mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Potrebno je ispuniti obrazac na stranici EnterCroatia i ostaviti podatke.

Ulasci u RH iz trećih zemalja

1. Ako stranci nemaju državljanstvo države članice EU, EGP ili prethodno navedenih zemalja, niti reguliran boravak u tim državama niti su članovi njihovih porodica, a putuju iz države koja nije članica, zbog neodgodivih osobnih razloga, prilikom dolaska na granični prijelaz moraju dokazati svoj razlog za ulazak u Republiku Hrvatsku, koji može biti:

– neodgodivi lični razlog – potrebno je predočiti valjanu dokumentaciju, primjera radi u slučaju: odlaska na sprovod (npr. smrtni list, posmrtnicu), odlaska na liječenje ili pratnja osobe koja odlazi na liječenje (npr. ljekarski poziv, potvrda o zakazanom ljekarskom/stomatološkom pregledu, preporuku ljekara)

– ako ste vlasnik ili zakupac (vrijedi i za nosioce leasinga) nekretnine, pokretnine ili morskog plovila (brod, jahta itd.) u Republici Hrvatskoj graničnoj kontroli pri prelasku graničnog prijelaza u Republiku Hrvatsku potrebno je predočiti dokumentaciju kojom se dokazuje posjedovanje nekretnine/pokretnine u Republici Hrvatskoj (npr. vlasnički list/ugovor); članovima porodice vlasnika će biti omogućen ulazak uz predočenje valjanog dokumenta iz kojeg je vidljivo srodstvo s vlasnikom. Za ove osobe je određena je mjera karantina/samoizolacije uz zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana, uz mogućnost skraćenja trajanja mjere na 7 dana, ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

2. Ako stranci koji nemaju državljanstvo države članice EU, EGP ili prethodno navedenih zemalja, niti regulisan boravak u tim državama, žele ući u Republiku Hrvatsku zbog:

– poslovnih razloga ili privrednog interesa Republike Hrvatske, potrebno je predočiti dokumentaciju koja dokazuje poslovni razlog posjeta Republici Hrvatskoj ili privredni interes Republike Hrvatske, kao što je poziv na sastanak privrednog subjekta iz Republike Hrvatske, dokaz o članstvu u upravi, o vlasništvu ili suvlasničkom udjelu u firmi registrovanoj u Republici Hrvatskoj, dokumentacija o dogovorenoj poslovnoj obavezi s fizičkom ili pravnom osobom i dr.

– turističkih razloga, potrebno je predočiti potvrdu plaćenog smještaja u nekom od smještajnih objekata u Republici Hrvatskoj (ugovor o zakupu ili paušalnom plaćanju kampa, ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma, dr.) i

– obrazovanja, potrebno je predočiti dokaz o školovanju/ studiranju (npr. indeks, potvrda obrazovne ustanove i dr.).

Ove osobe ne podliježu mjeri karantene/samoizolacije, ako na graničnom prijelazu predoče negativni nalaz PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-Cov-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz). Osobe koje ne predoče negativni nalaz PCR pretrage podliježu mjeri obavezne 14-dnevne karantene/samoizolacije.

Putnici u tranzitu mogu putovati kroz Republiku Hrvatsku pod uslovom da je ulazak ili tranzit u susjednoj zemlji omogućen. Prilikom tranzita potrebno je bez nepotrebnog zadržavanja koristiti najkraće saobraćajne pravce, uključujući i autocestu tamo gdje je to moguće. Izlazak iz Republike Hrvatske mora biti u što kraćem roku, a najduže 12 sati od trenutka ulaska, što će granična policija provjeravati. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,