Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Jutarnji: Pripadnici HVO-a nisu branili RH, nemaju status ratnih invalida

Preuzmite sliku

Protekle dvije pandemijske godine pred upravnim sudovima u potpunoj su se tišini vodili postupci koji su državni proračun Hrvatske spasili od gubitka možda i desetak milijardi kuna.

Visoki upravni sud je 23. septembra 2020. godine donio ogledni spor prema kojemu status ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata ne mogu imati osobe koje nisu sudjelovale u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Dakle, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojima Hrvatska već isplaćuje mirovine, ne mogu dobiti još i sva prava i povlastice koje imaju hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI).

Posljedica odluke u oglednom sporu jest da su tokom prošle 2021. godine postupanja Županijskog državnog odvjetništva u Splitu u upravnim sporovima porasla za čak 552,78 posto. U godišnjem izvještaju Državnog odvjetništva navedeno je da je razlog 1.060 predmeta za koje im je Ministarstvo branitelja još 2012. godine dalo generalnu punomoć za zastupanje.

10.000 rješenja

Te 2012. počele su stizati tužbe s milionskim odštetnim zahtjevima, ali priča počinje 1997. godine. Otad do 2001. godine doneseno je više od deset hiljada rješenja kojima se pripadnicima HVO-a priznalo pravo na osobnu invalidninu na osnovi ranjavanja na južnom bojištu. Temeljem toga ostvarili su pravo na braniteljsku mirovinu, ali im rješenja kojima se priznao invaliditet nikada nisu uručena, nego su ostala pohranjena u Ministarstvu obrane RH. Generali Marinko Krešić i Ljubo Ćesić Rojs tvrdili su kako je to bila politička odluka bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ministra Gojka Šuška da se zbrine pripadnike HVO-a koji su ratovali s Hrvatskom vojskom.

Opširnije na portalu Jutarnji.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,