Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

John M. Nomiko: Problem Zapadnog Balkana nije islamski ekstremizam nego albanska mafija

To je u intervjuu za “Kosovo online” izjavio John M. Nomikos, profesor i direktor Istraživačkog instituta za evropske i američke studije u Atini.

On je rekao da albanska mafija u svojim rukama drži gotovo cjelokupnu evropsku trgovinu narkoticima, uz trgovinu ljudima i pranje novca.

Nomikos kaže da EU u ovom trenutku nije u mogućnosti da razmišlja o proširenju, odnosno primanju novih članica sa Balkana.

“Protiv ekstremista možete efikasnije da se borite, jer oni ne korumpiraju sistem poput albanske mafije, koja raspolaže velikim novcem i lako se infiltrira u sistem. Osim toga, albanska mafija sarađuje s islamskim ekstremistima kroz razne stvari poput nelegalnih pasoša, trgovine ljudima… Albanski organizovani kriminal je opasnost broj jedan u ovom trenutku, u to nema sumnje”, rekao je Nomikos.

Prema njegovim riječima, postoje jaka uporišta islamskih ekstremista na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

“Radikalnih elemenata imate svuda, postoje države koje su spremne da ih finansiraju, poput Katara i drugih. Trenutno, međutim, imamo ‘mikrokolumbiju’ unutar Zapadnog Balkana, i to je neprihvatljivo, jer ako bi te zemlje ušle u EU, to bi bio vulkan koji bi eruptirao. EU već ima velike probleme poput Bregzita, teško da bi u ovom trenutku mogla da preživi i albanski organizovani kriminal”, kaže John M. Nomikos.

On je ocijenio da je Srbija veoma bitan faktor kada je riječ o borbi ne samo protiv organizovanog kriminala nego i radikalizacije i dodao da je srpska policija veoma profesionalna.

“Srbiju bih uporedio sa Izraelom, jer je Izrael veoma dinamična sila i, poput vaše zemlje, nije članica NATO-a i EU, a okružen je ne toliko prijateljskim zemljama, kao i Srbija. Ono što povezuje Srbiju i Izrael jeste borba protiv organizovanog kriminala i terorizma”, rekao je John M. Nomikos. (Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje