Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Italijan pobjegao iz apartmana u Tučepima: “Dobio sam crvene ugrize po cijelom tijelu, ubrzo sam shvatio o čemu je riječ”

Preuzmite sliku

Nakon što je početkom jula javnost zgrozio slučaj iz Zadra, kada su jednu turistkinju izgrizle stjenice u inače čistom objektu te je po licu, rukama i ramenima dobila crveni osip i neugodni svrab, jedan italijanski turista susreo se sa istim problemom

U Hrvatskoj ljetuje već godinama, a posebno u Tučepima gdje godišnji odmor provodi zadnjih gotovo 20 godina. No, ovu godinu neće pamtiti po dobrome.

– Nakon samo nekoliko dana boravka u privatnom smještaju u centru Tučepa, gdje sam uvijek odsjedao, primijetio sam crvene ugrize po cijelom tijelu koje si nisam znao objasniti. Prošlo je nekoliko dana i shvatio sam da je to vjerovatno od insekata koji su noću gmizali po zidovima, ispričao je italijanski turista koji objašnjava da je nakon pretraživanja interneta otkrio da je riječ o stjenicama (bed bugs na engleskom), piše Jutarnji.

 • Ljut je posebno zbog jedne činjenice. Naime, vlasnik apartmana, kojega poznaje godinama i koji je znao da ima stjenice u apartmanu, o tome ga uopšte nije obavijestio.

  – Odmah sam prekinuo godišnji i pobjegao iz Hrvatske. Bio sam sretan kad sam došao kući, ali da budem iskren pomislio sam na nove turiste koji su poslije mene došli u taj apartman. Doista nije u redu da u jednom civilizovanom mjestu postoje poduzetnici koji zbog zarade dovode u opasnost zdravlje turista. Istih onih turista koji u Hrvatskoj troše novac i pune joj proračun, ljutito objašnjava italijanski turista.

 • Ogorčeni Italijan poručuje kako planira podnijeti pritužbu lokalnim zdravstvenim vlastima, kako bi ova tužna situacija koja ugrožava zdravlje turista na hrvatskoj obali izašla na vidjelo.

  Stjenice su nekad bile karakteristične za prljave i zapuštene prostore, no sada se najčešće širi putem prtljage. Gosti iz aviona dolaze u luksuzne hotelske sobe, apartmane i hostele, a stjenice najčešće donesu s koferima, a ponekad i automobilima. Suzbijanje je mukotrpan posao, posebno ako su se kukci već razmnožili u većem broju.

 • U paketu s procvatom apartmanskog smještaja i nezapamćenim gužvama, navala turista Dalmaciji je donijela i stjenice.

  Poznato je da se radi o kukcu kojeg se teško riješiti jer je izuzetno otporan, kako na hladnoću, tako i na izuzetno visoke temperature, a bez hrane može čak 600 dana.

  Stjenice su svjetski problem, jer su sitne, teško uočljive, a čak i dok grizu lako prođu nezapaženo jer ispuštaju anestetik te su, osim toga, najaktivnije oko 4 sata ujutro, kad nas većina spava najdubljim snom.

 • Znak da ste s njima dijelili krevet su crveni tragovi ugriza za koje je karakteristično da se protežu i ravnoj crti. Vole gristi izložene dijelove tijela kao što su noge, ruke, vrat i lice.

 • Nakon što nam se napiju krvi, poprimaju tamnocrvenu boju, a ženke postaju plodne. Jajašca ostavljaju na skrivenim mjestima, a nove se stjenice iz njih izlegnu za oko 3sedmice. Kad su se dobro nasisale krvi, stjenice mogu dugo gladovati: hrane se jednom sedmično, a bez hrane mogu preživjeti mjesecima. Još jedan znak da su prisutne u prostoru je težak slatkasti miris koji potiče od hemikalija koje ispuštaju u svrhu komunikacije. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,