Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje u Srbiji: Žena ponekad zaslužuje batine, njeno je da brine o kući

Preuzmite sliku

Skoro petina, ili 18,8 posto, muškaraca u Srbiji smatra da postoje situacije u kojima žena zaslužuje batine.

Njih 11,9 posto slaže da žena treba da toleriše nasilje kako bi održala porodicu, a čak 40,1 posto sa tim da je najvažnija uloga žene – da brine o kući i kuha.

To, barem, pokazuju rezultati istraživanja “Images Srbija – Muškarci u Srbiji: promjene, otpori i izazovi”, koje je, na reprezentativnom uzorku od 1.060 muškaraca i 540 žena, od 18 do 60 godina, sprovela nevladina organizacija Centar E8, a danas je predstavljeno u Novom Sadu.

Prema ovom istraživanju, jedna četvrtina ispitanih muškaraca priznaje da namjerno zastrašuje svoju partnericu, dok su šamari i gađanje predmetima dio jedne petine veza, a uvrede i ponižavanja svakodnevica trećine veza.

Da muškarac treba da ima posljednju riječ u porodičnim odlukama, slaže se 34,1 posto muškaraca.

Rezultati istraživanja pokazali su i da se stavovi muškaraca prema rodnoj ravnopravnosti u određenim segmentima života promjenili ka liberalnijm, kao što je briga o djeci, dok u drugim segmentima i dalje naginju ka tradicionalnim, kada je u pitanju nasilje nad muškarcima i ženama.

Skoro polovina ispitanika učestvovala je u tučama protiv suparničkih grupa, a 60 posto mladića dodirivalo je djevojke bez njihove saglasnosti ili im dobacivalo seksualne komentare.
Međutim, gotovo 90 posto muškaraca reklo je da bi voljelo da provodi više vremena sa svojom djecom, a u porodicama u kojima partneri imaju više obrazovanje podjela kućnih poslova je egalitarnija, prenosi Buka.

Navodi se i da je 80 posto muškaraca išlo sa svojim partnericama na kontrole tokom trudnoće, a od toga 30 posto je išlo na sve kontrole.

Da odgovornost za djecu poslije razvoda treba da bude podjednaka stav je četiri petine ispitanih muškaraca, a 68,1 posto muškaraca smatra da su odluke vezane za djecu zajednička odgovornost.

Ipak, 49,1 posto ispitanih muškaraca se slaže da su mjenjanje pelena i hranjenje djece odgovornost majke.

Ovo je prvo istraživanje ovakvog tipa u Srbiji, a dio je globalnog istraživanja koje je do sada sprovedeno u više od 20 zemalja u svijetu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,