Petak, 16. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Inspektori na gradilištu Pelješkog mosta zatekli deset kineza kako rade na crno

Preuzmite sliku

Inspekcija rada zatekla je deset državljana NR Kine na gradilištu Pelješkog mosta bez valjanih radnih dozvola, zbog čega su privedeni na Prekršajni sud u Metkoviću i novčano kažnjeni, piše Slobodna Dalmacija

Sankcionisan je i njihov poslodavac, firma “China Road and Bridge Corporation” (CRBC), koja izvodi radove na ovom infrastrukturnom objektu.

Kako se neslužbeno saznaje, riječ je o klasičnom primjeru rada na crno koji u akciji, posebno pojačanoj od početka turističke sezone, provodi Državni inspektorat. Pod inspekcijski je nadzor tako, uz ugostiteljske objekte i trgovine, došlo i gradilište Pelješkog mosta.

Pod pojmom rada na crno se, podrazumijeva nezakonito postupanje poslodavca koji s radnikom prije početka rada nije sklopio ugovor o radu, odnosno radniku nije uručio pismenu potvrdu o sklopljenom ugovoru. Rad na crno je i ako poslodavac nije prijavio radnika za obvezno penziono i zdravstveno osiguranje s prvim danom početka rada ili na odgovarajuće radno vrijeme.

U prekršaju su i poslodavci koji su zaposlili stranog državljanina ili poslodavac koji koristi rad stranca protivno odredbama Zakona o strancima, kojima je utvrđena obveza ishođenja poslovne ili radne dozvole. Upravo je zbog ovog posljednjeg kažnjen kineski poslodavac koji izvodi radove na Pelješkome mostu.

Prema Zakonu o strancima, za poslodavca kazna može iznositi od 50 do 100 hiljada kuna (13.000 do 26.000 KM) za svakog ilegalno zatečenog stranog državljanina bez valjane radne dozvole. Jednako tako, zatečeni stranac bez radne dozvole može se kazniti novčanom kaznom od sedam do 10 hiljada kuna (1.800 do 2.640 KM). Iz svega proizlazi da je firma CRBC minimalno platila 500 hiljada kuna (132. 000 KM) kazne jer su na gradilištu radili radnici bez valjanih radnih dozvola.

Stranci koji u Hrvatskoj rade na temelju radne dozvole imaju zagarantovana osnovna prava iz radnog odnosa u istom opsegu kao i domaći radnici, a na temelju propisa radnog prava. Na njih se primjenjuju odredbe o najdužem trajanju radnog vremena od 40 sati sedmično, o trajanju sedmičnog i godišnjeg odmora, o najnižoj plati i o prekovremenom radu.

Poslodavac koji radno angažuje stranca obvezan je osigurati mjere zaštite na radu i zdravstvene uslove kao i za domaće radnike. Radne dozvole izdaju se na određeno vrijeme, najduže do godinu dana, a samo u rijetkim situacijama u trajanju do dvije godine, objasnili su pravni stručnjaci.

Da je inspekcija rada postupala na gradilištu Pelješkog mosta, potvrdili su u PU dubrovačko-neretvanskoj, no objasnili su da su policajci samo asistirali inspektorima te da nije bilo nikakvih privođenja radnika zatečenih u radu na crno, odnosno bez valjane radne dozvole.

Njima su oduzeti pasoši kao mjera osiguranja te su upućeni na Prekršajni sud, izvijestila je glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Davorka Bečić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje