Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Infografika: 50 najpopularnijih Instagram lokacija u Hrvatskoj

Preuzmite sliku

Znate li onaj osjećaj kada naiđete na zanimljivu lokaciju, svidi vam se, odlučite pogledati još koju fotku jer je tako lijepo i u idućem trenutku shvatite da bookirate putovanje? Pa, moramo vas upozoriti, tokom čitanja ovog teksta to bi vam se moglo dogoditi 50 puta.

Naime, iz godine u godinu Hrvatska postaje sve popularnije turističko odredište, upravo zbog njenih prirodnih bogatstava i nevjerojatnih ljepota. Štaviše, njeni živopisni krajolici i impresivne znamenitosti stvoreni su za jedinstvene fotke i nezaboravne trenutke kojih ćete se uvijek rado prisjećati, piše GetByBus.

Dakle, svi influenceri (i oni koji se tako osjećaju), spremite kofere i bacite se na posao! Ovo su lokacije koje ne želite propustiti!

50. Rajska plaža, Rab – Ukupno mentiona: 4,684

Rajska plaža nalazi se u Lopudu na otoku Rabu i prostire se na gotovo 2 kilometra. Zbog iznimne kvalitete mora, očuvanja okoliša i sigurnosti ovaj dragulj Kvarnera ponosno nosi Plavu zastavu. Smatra se jednom od najboljih plaža u Europi, a dospjela je i na CNN-ovu listu Najboljih plaža na svijetu. Zanimljivo je da su, osim njene ljepote, posebno naglasili i to da je upravo Rajska plaža mjesto rođenja modernog “skinny-dippinga”.

 • 49. Plaža Crikvenica – Ukupno mentiona: 4,746

  Gradska plaža u Crikvenici, prema posjetiteljima jedna od najboljih plaža u Europi, također nagrađena Plavom zastavom za kvalitetu. Štoviše, omiljeno je mjesto mnogih kupača koji vole društvo jer je uvijek prepuna. S druge strane, oni koji preferiraju mir i tišinu neće biti toliko oduševljeni. Nadalje, plaža nudi razne sadržaje posjetiteljima uključujući terene za tenis i odbojku na pijesku. Uz to, tu su i mnogi ugostiteljski objekti, a moguće je i iznajmiti ležaljke i suncobrane.

 • 48. Plaža Ručica, Pag – Ukupno mentiona: 4,755

  Ručica je jedna od najpoznatijih plaža na otoku Pagu, u blizini mjesta Metajna. Prekrivena je pijeskom i šljunkom te okružena slikovitim krajolikom koji će svakoga ostaviti bez daha. S obzirom da nema puno vegetacije, i vrućina bi vas mogla ostaviti bez daha pa preporučamo da ponesete suncobran. Ipak, ako zaboravite, u blizini se nalazi bistro gdje možete potražiti hlad i osvježenje.

 • 47. Plaža Žnjan, Split – Ukupno mentiona: 4,827

  Žnjan je jedna od najpopularnijih plaža u Splitu, ali i jedna od najprostranijih. Do nje lako možete doći autobusom, a duž cijele plaže se proteže i parking. Ova šljunčana plaža podijeljena je u nekoliko laguna i opremljena svim sadržajima zbog kojih nećete htjeti otići drugdje. Od terena za odbojku i igrališta do brojnih kafića i restorana, ovdje ćete pronaći sve što vam treba. Uz to, dio plaže prilagođen je za invalide i slabo pokretne osobe.

 • 46. Plaža Slanica, Murter – Ukupno mentiona: 5,167

  Slanica je najpopularnija plaža na otoku Murteru, smještena u samom mjestu Murter. S obzirom da je vrlo popularna, gužve su česte pa ju izbjegavaju oni koji žele vrijeme provesti u miru i tišini. S druge strane, ako niste jedni od njih, Slanica će vas oduševiti. Od odbojke na pijesku, tenisa i picigina pa sve do zabavnog parka za djecu i raznih ugostiteljskih objekata, Slanica je plaža na kojoj možete uživati cijeli dan i još uvijek vam neće biti dosta.

 • 45. Umjetnički paviljon u Zagrebu – Ukupno mentiona: 5,222

  Umjetnički paviljon u Zagrebu je najstarija galerija u jugoistočnoj Europi. Ova impresivna građevina poznata po svojoj dominantnoj kupoli već godinama ugošćuje razne hrvatske, ali i strane umjetnike. Nalazi se na Trgu kralja Tomislava, u blizini željezničkog kolodvora, te je nezaobilazan spomenik u upoznavanju grada.

 • 44. Staro selo Kumrovec – Ukupno mentiona: 5,837

  Muzej “Staro selo” Kumrovec, poznato i kao etno-selo Kumrovec, uređeno je kao etnografski muzej na otvorenom te autentično prikazuje izgled sela u Zagorju. Ovo jedinstveno mjesto sadrži očuvane izvorne seoske kuće iz 19. i 20. stoljeća. Također, posjetitelji muzeja mogu se upoznati sa raznim tradicijama i običajima kao što su lončarstvo, kožarstvo te izrada licitara i drvenih igračaka.

 • 43. Plaža Kolovare, Zadar – Ukupno mentiona: 6,008

  Kolovare je jedna od najpoznatijih plaža u Zadru, a od 2014. godine krasi ju Plava zastava kao simbol kvalitete i čistoće mora. Nalazi se samo 500 metara od centra te je prilagođena za ljude sa invaliditetom. Osim toga, plaža je i popularno okupljalište mladih tako da u ljetnjim mjesecima vrvi ljudima tijekom cijelog dana i noći.

 • 42. Katedrala Sv. Duje, Split – Ukupno mentiona: 6,326

  Katedrala sv. Duje nalazi se u Splitu te je simbol grada i zaštićeno kulturno dobro. Smještena je u Dioklecijanovoj palači, na središnjem trgu Peristilu. Moramo napomenuti da se pazite prilikom posjeta jer osim dva lava na samom ulazu, čuva ju i sfinga smještena s desne strane. Ipak, najzanimljiviji dio je sam vrh katedrale (samo za one najhrabrije koji se ne boje visine i lavova) odakle se proteže predivan panoramski pogled preko Splita.

 • 41. Plaža Kašjuni, Split – Ukupno mentiona: 6,631

  Kašjuni je jedna od najljepših splitskih plaža, a smještena je u podnožju Marjana. Ova šljunčana plaža svoju popularnost duguje savršenoj kombinaciji sunca i hlada te lakom ulasku u more. Zbog toga je dobar izbor za obitelji s malom djecom, a parking u blizini olakšati će nošenje svih potrebnih luftića, rukavića za kupanje, kantica i ostalih prijekopotrebnih rekvizita.

 • Top Instagram lokacije od 40-31 mjesta

  40. Plaža Makarska – Ukupno mentiona: 6,710

  Predivne dugačke plaže Makarske rivijere poznate su po kristalno čistom moru. Šljunčane ili pješčane, sve su okupane suncem te opremljene svim sadržajima koje možete poželjeti. Osim što imaju sadržaje za sve uzraste i potrebe, svojom ljepotom sigurno će vas ostaviti bez daha.

 • 39.Tvrđava Klis – Ukupno mentiona: 7,166

  Tvrđava Klis jedna je od najistaknutijih utvrda u Hrvatskoj i jedan od najbolje očuvanih primjera hrvatske fortifikacijske arhitekture. Najpoznatija je po svojoj ulozi u turskim ratovima kada su zabilježeni brojni neuspjeli pokušaji osvajanja utvrde. Uz to, dodatnu slavu stekla je i kao mjesto snimanja popularne serije Igra prijestolja.

 • 38. Dvorac Ozalj – Ukupno mentiona: 8,266

  Dvorac Ozalj jedno je od najpopularnijih skrivenih mjesta u Hrvatskoj. Smješten je u srednjovjekovnom gradu Ozalj, iznad rijeke Kupe. Dvorac je okružen bajkovitom prirodom, a na ulazu se nalazi drveni most koji vodi do kule. Da, baš kao pravi dvorac! Podignete li pogled, ugledati ćete grb sa zmajem. Nadalje, u samom dvorcu nalazi se Zavičajni muzej koji između ostalog sadrži zbirke vatrenog oružja, izloške iz vremena Zrinskih i Frankopana te djela poznate slikarice Slave Raškaj.

 • 37. Plaža Pasjača, Konavli – Ukupno mentiona: 8,590

  Plaža Pasjača smještena je na uskom pješčano-šljunčanom pojasu u Konavlima. Nema komercijalnih sadržaja pa je savršena za one koji odmor žele provesti u miru i tišini, uživajući u prekrasnoj prirodi i osluškujući šumove mora. Nećemo ju previše hvaliti da se ne umisli, ali ipak moramo nadodati da je 2020. “European Best Destinations” proglasio najboljom europskom plažom.

 • 36. Zoološki vrt Zagreb – Ukupno mentiona: 9,159

  Zološki vrt u Zagrebu sadrži više od 350 vrsta životinja i oko 8000 jedinki s gotovo svih kontinenata. Među njima se nalaze sisavci, ptice, gmazovi, vodozemci, ribe te beskralježnjaci. Također, velika pozornost posvećuje se edukaciji posjetitelja te promicaju ideja o zaštiti prirode i životinja.

 • 35. Vransko jezero – Ukupno mentiona: 9,327

  Park prirode Vransko jezero obuhvaća Vransko jezero, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, te njegovu okolicu. Jedna od najvećih atrakcija je drvena staza dugačka 600 metara koja posjetitelje vodi kroz očaravajuću prirodu i s koje se pruža predivan pogled na veličanstveni krajolik. Uz to, ako se želite bolje upoznati sa ptičjim svijetom u rezervatu, u info centru Crkvine možete iznajmiti dalekozor, a tu je i adrenalinski park za najmlađe.

 • 34. Medvedgrad – Ukupno mentiona: 10,691

  Postoje dva Medvedgrada- jedan je pivovara, a drugi je srednjovjekovni grad. Ovdje, dakako, pričamo o ovom drugom. Naime, Centar Medvedgrad je čarobno mjesto koje će vas, ne samo svojim izgledom, već i mističnim pričama i legendama, odvesti u prošlost. Magičnoj atmosferi pridonosi i to što je smješten u Parku prirode Medvednica te okružen slikovitim prizorima zadivljujuće prirode.

 • 33. Nacionalni park Risnjak – Ukupno mentiona: 11,343

  NP Risnjak nalazi se u Gorskom Kotaru i odličan je izbor za svih koji vole aktivno provoditi slobodno vrijeme. Svima koji vole pješačenje, planinarenje, brdski biciklizam ili sportski ribolov Risnjak je pravi odmor za dušu. S druge strane, tu su i oni koji u tome vide samo umor za tijelo. Međutim, i oni mogu uživati u čarima Risnjaka. Naime, u šarmantnom mjestu Crni Lug nalazi se Pansion Risnjak, prava mala oaza s pogledom na predivno jezerce u blizini.

 • 32. Trsatski Kaštel – Ukupno mentiona: 11,705

  U Rijeci, na 138 metara visokom brijegu, ističe se moćni vidikovac zvan Trsatski Kaštel. Osim zadivljujuće arhitekture, dvorac je obogaćen zanimljivim povijesnim pričama te predstavlja jedan od najpoznatijih simbola grada. Uz to, u dvorcu se često održavaju razna događanja uključujući koncerte, likovne izložbe te kazališne predstave. S obzirom na visinu i događanja, ovo je pravo mjesto za kulturno uzdizanje.

 • 31. Skradinski Buk – Ukupno mentiona: 12,208

  Skradinski Buk je najpoznatija atrakcija u Nacionalnom parku Krka te ujedno najduži slap na rijeci Krka. Može ga se posjetiti tijekom cijele godine, a svako godišnje doba prikazuje drugačiju dimenziju njegove očaravajuće ljepote. Također, u podnožju slapa nalazi se prirodni bazen, u kojem se nažalost više nije moguće rashladiti se u ljetnjim mjesecima. Za to ćete trebati ići do Roškog Slapa.

 • Top Instagram lokacije od 30-21 mjesta

  30. Lovrijenac, Dubrovnik – Ukupno mentiona: 12,785

  Tvrđava Lovrijenac poznata je i kao Gibraltar Dubrovnika, a nalazi se sa zapadne strane grada, izvan vanjskih zidina. Osim što je simbol grada, Lovrijenac je i simbol otpora Mlecima. Ova iznimno važna građevina danas je jedna od najposjećenijih atrakcija u Dubrovniku, a često se koristi i za kazališne predstave. Štoviše, tijekom Dubrovačkih ljetnjih igara, na Lovrijencu se tradicionalno izvodi Shakespearov Hamlet.

 • 29. Plaža Sakarun, Dugi Otok – Ukupno mentiona: 12,993

  Sakarun je predivna plaža smještena na Dugom Otoku, a s obzirom na njenu ljepotu, volimo reći da se nalazi na Karibima u srcu Jadrana. Uistinu, toliko je slikovita da nitko ne bi posumnjao da kažemo da se nalazi na Bahamima. Prekrivena je finim bijelim pijeskom, a more je kristalno čisto. Što je najbolje, zaštićena je dugim zaljevom tako da je ljeti more gotovo uvijek savršene temperature za kupanje.

 • 28. Park prirode Kopački Rit – Ukupno mentiona: 14,064

  Park prirode Kopački Rit je jedno od najvećih močvarnih područja u Europi. Osim što obiluje bioraznolikošću, posebnost parka jest u tome što nikada ne izgleda isto. Sa svakim posjetom doživjeti ćete novo lice ovog jedinstvenog zoološkog rezervata, ali uvijek jednako fascinantno.

 • 27. Plaža Bačvice, Split – Ukupno mentiona: 15,029

  Bačvice je najpoznatija plaža u Splitu, toliko omiljena među građanima da su joj čak napisali i pjesmu. Posjetiteljima nudi razne sadržaje i ima mnoštvo ugostiteljskih objekata, ali svoju slavu stekla je time što je tu nastala igra picigin. Naime, picigin je igra koja se igra u plićaku, a ovo je savršeno mjesto za to. Odlučite li zaplivati, trebate ići sa strane plaže jer ćete se u suprotnom umoriti šetajući prije nego vam more dođe do koljena.

 • 26. Nacionalni park Mljet – Ukupno mentiona: 15,272

  NP Mljet nalazi se na sjeverozapadnom dijelu otoka Mljeta. Poznat je po očaravajućim panoramskim pogledima razvedene obale, hridi i mnogobrojnih otočića. Nadalje, najveća atrakcija u parku je Veliko Jezero s otočićem Sv. Marije te Malo Jezero. Osim prirodnih ljepota koje ostavljaju bez daha, park sadrži iznimno važnu povijesno-kulturnu baštinu koja seže od vremena Ilira pa sve do danas.

 • 25. Park prirode Učka – Ukupno mentiona: 15,945

  Park prirode Učka nalazi se na istoimenom masivu, u blizini Rijeke. Park obiluje prirodnim ljepotama i sadrži bujnu vegetaciju. Ipak, najpoznatija atrakcija u parku je kula Vojak, smještena na najvišem vrhu Učke. S nje se pruža veličanstven pogled na krajolik. Uz to, na njoj su postavljeni i teleskopi za one koji žele znati više, a oni koji žele znati još više mogu dobiti sve informacije o parku u info-centru koji se također nalazi u kuli.

 • 24. Zagrebačka katedrala – Ukupno mentiona: 15,980

  Da postoji natjecanje u važnosti građevina, sigurni smo da bi Zagrebačka katedrala osvojila barem tri prva mjesta. Prvo prvo mjesto osvojila bi zato što je najveća hrvatska sakralna građevina. Nadalje, drugo prvo mjesto osvojila bi zato što je prva gotička građevina Hrvatske. Na posljetku, treće prvo mjesto osvojila bi zato što je i najznačajnija gotička građevina Hrvatske. No, osim što je vrijedan spomenik hrvatske kulturne baštine, svakako ju se isplati razgledati zbog njene impresivne arhitekture.

 • 23. Park Maksimir, Zagreb – Ukupno mentiona: 16,255

  Maksimir je najljepši zagrebački park i omiljeno mjesto za opuštanje, meditaciju i uživanje na svježem zraku. Osim hrastove šume, u parku se nalazi i 5 jezera, a među travnjačkom te močvarnom vegetacijom nalaze se i neke zaštićene ili ugrožene vrste. Uz to, u parku se nalazi nekoliko objekata od kojih su najistaknutiji Vidikovac Kiosk, Švicarska kuća te Paviljon Jeka.

 • 22. Jarun – Ukupno mentiona: 17,089

  Jarun se nalazi u Zagrebu, a osim što je naziv za jezero, uključuje i njegovu okolicu. Jezero ima 6 otoka i 5 plaža koje ponosno nose Plavu zastavu za čistoću i opremljenost plaža. Područje oko jezera je asfaltirano tako da je pogodno za razne rekreativne aktivnosti poput trčanja, rolanja te vožnje biciklom. Osim toga, Jarun ima i bogat noćni život jer se tu nalazi i nekoliko klubova.

 • 21. Stiniva, Vis – Ukupno mentiona: 18,238

  Stiniva je mala uvala na otoku Visu okružena visokim stijenama. Zajedno s nekoliko nenastanjenih ribarskih kuća zaštićena je kao prirodni rezervat. Nadalje, da biste došli do nje, trebate se spustiti strmom nizbrdicom tako da preporučamo da šlapice spremite u torbu i spremite se kao da idete na planinarenje. Svakako, isplati se posjetiti Stinivu jer je pogled apsolutno predivan, a jedinstveni podvodni svijet očarati će svih koji vole ronjenje.

 • Top Instagram lokacije od 20-11 mjesta

  20. Pozdrav Suncu, Zadar – Ukupno mentiona: 21,881

  Pozdrav Suncu je poznata instalacija umjetnika Nikole Bašića koja se apsolutno mora doživjeti prilikom posjeta Zadru. Naime, radi se o tri stotine solarnih panela koji su postavljeni na zadarskoj rivi i preko kojih se ostvaruje svjetlosna komunikacija s prirodom. Drugim riječima, tijekom dana paneli upijaju sunčevu svjetlost, a kada zađe Sunce rasvjetni elementi ugrađeni u instalaciju stvaraju zadivljujuću svjetlosnu igru.

 • 19. Park prirode Lastovsko otočje – Ukupno mentiona: 24,778

  Park prirode Lastovsko otočje mjesto je koje su gradili bogovi. Jedino tim riječima moglo bi se objasniti savršenstvo koje se ovdje nalazi. Naime, more je toliko čisto da se vidi dno duboko pedesetak metara, a pogled u daljinu na vidikovcu Hum seže u beskraj. Dramatični, a opet tako umirujući pesjaž obojan je plavetnilom neba i mora te zelenilom otoka, dok se uz samu obalu nižu stijene koje tvore strme litice i podsjećaju da je priroda sam svoj tvorac.

 • 18. Bundek – Ukupno mentiona: 25,104

  Bundek je jezero i park u Zagrebu, a ljeti postaje i jedna od omiljenih plaža. Uz to, ulaz u jezero prilagođen je za osobe s invaliditetom. Osim toga, oko jezera nalazi se zabavno-rekreativni park koji posjetiteljima nudi razne sadržaje poput rolerske, biciklističke i pješačke staze, roštilja, klupa i stolova, te nekoliko dječjih igrališta.

 • 17. Amfiteatar u Puli – Ukupno mentiona: 28,167

  Amfiteatar u Puli jedan je od najvećih spomenika antičke arhitekture u Hrvatskoj. Štoviše, po veličini je šesti najveći rimski amfiteatar u svijetu te je jedan od najbolje očuvanih. Ova veličanstvena građevina često se uspoređuje s Kolosejem u Rimu, a legenda kaže kako su ju sagradile vile koje su nekoć nastanjivale Istru.

 • 16. Dvorac Trakošćan – Ukupno mentiona: 30,913

  Dvorac Trakošćan još je jedno od najboljih skrivenih mjesta u Hrvatskoj, a nalazi se u blizini grada Varaždina. Jedan je od najimpresivnijih i najposjećenijih dvoraca u Hrvatskoj. S obzirom na njegov zadivljujući izgled, nije ni čudo da ga je 2017. godine časopis “Conde Nast Traveler” svrstao među 12 najljepših europskih dvoraca.

 • 15. Morske Orgulje, Zadar – Ukupno mentiona: 31,241

  Morske Orgulje još su jedna zadivljujuća instalacija u Zadru koju je osmislio umjetnik Nikola Bašić. Radi se o ekperimentalnom glazbenom instrumentu koji izgleda kao nekoliko stuba koje vode u more. Dakle, riječ je o orguljama koje sviraju morski valovi. Iako instalacija stvara jedinstven ugođaj sama po sebi, poseban je doživljaj slušati te sanjive tonove u zalazak Sunca kada se odvija i igra svjetlosti na Pozdravu Suncu.

 • 14. Plaža Baška, Krk – Ukupno mentiona: 34,331

  Baška se smatra jednim od najljepših priobalnih gradića u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Krku, a poznata je po svojim predivnim plažama. Jedna od najpoznatijih plaža je Vela Plaža koja se smatra jednom od najljepših na Jadranu, te je jedna od najboljih plaža u Europi. Duga je gotovo 2 kilometra i posjetiteljima nudi razne sadržaje. Ipak, svoju popularnost duguje kristalno čistom moru zbog čije kvalitete je dobila Plavu zastavu. Osim Vele Plaže, u Baškoj se nalazi još oko tridesetak šljunčanih plaža.

 • 13. Park prirode Papuk – Ukupno mentiona: 38,876

  Park prirode Papuk smjestio se na istoimenoj planini, najljepšoj u cijeloj Slavoniji. Područje je poznato po nizinskim ravnicama koje su nekada bile dno Panonskog mora, a iz njih se izdižu planine. Upravo zbog ovakve pozicije Papuk sadrži obilje biljnih i životinjskih vrsta. Osim prirodnih ljepota, na ovom području nalazi se i velik broj srednjovjekovnih utvrda koje pridonose ljepoti krajolika.

 • 12. Park prirode Medvednica – Ukupno mentiona: 39,564

  Park prirode Medvednica nalazi se na planini Medvednica koja čuva Zagreb. Najviši vrh je Sljeme, poznato po skijaškoj stazi i utrci Snježna kraljica. Park je poznat po svojim prirodnim ljepotama i popularno je mjesto za rekreaciju i boravak na svježem zraku. Osim prirodnih bogatstava, u parku se nalazi i nekoliko utvrda i dvoraca kao što su Medvedgrad, Susedgrad te Dvorac Oršić.

 • 11. Nacionalni park Paklenica – Ukupno mentiona: 43,855

  NP Paklenica nalazi se na južnoj strani moćnog Velebita, a poznat je kao najočuvaniji i najveći šumski kompleks u Dalmaciji. Veličanstvena ljepota ovog parka nalazi se u bogatstvu geomorfoloških oblika, raznovrsnosti biljnog i životinjskog svijeta, te zapanjujućim krajolicima. Štoviše, upravo je netaknuta priroda parka oblikovala njegove prekrasne pejsaže koji od 1949. godine oduševljavaju posjetitelje.

 • Top 10 Instagram lokacija

  10. Nacionalni park Brijuni – Ukupno mentiona: 47,612

  NP Brijuni sastoji se od 2 otoka i 12 otočića u sjevernom dijelu Jadrana, u Istri. Osim prirodnih ljepota, bogate povijesti te raznolikog biljnog i životinjskog svijeta, Brijuni su poznati kao sinonim za glamur. Naime, još od prve polovice 20. stoljeća na ovom predivnom otočju uživale su mnoge slavne osobe i razni državnici. Nadalje, od svih brijunskih otoka, Veliki Brijun je najposjećeniji. Uz to, ovaj otok pravi je primjer savršenog sklada između prirode i ljudske ruke.

 • 9. Dubrovačke gradske zidine – Ukupno mentiona: 49,895

  Kada je grad poznat po zidu, i kada je on uvršten na UNESCO-v popis svjetske baštine, onda taj zid mora biti stvarno poseban. I uistinu je tako. Dubrovačke gradske zidine građene su od 13. do 17. stoljeća i do dan danas čuvaju stari dio Dubrovnika. Nadalje, dugačke su gotovo 2 kilometra i sadržavaju brojne tvrđave, kule te bastione. Uz to, pogled sa zidina je apsolutno očaravajuć.

 • 8. Park prirode Biokovo – Ukupno mentiona: 52,195

  Biokovo je planina koja izgleda kao da izranja iz mora, a njeni vidikovci pružaju zadivljujuće panoramske poglede na krajolik. Osim što je poznata po prirodnom bogatstvu, poznata je i kao planina na koju se, iz nekog razloga, mnogi penju u šlapama. Dakle, odlučite li uživati u ljepotama Biokova, a ne želite isprobati vožnju u HGSS-ovom helikopteru, obujte tenisice i ponesite dovoljno vode.

 • 7. Rt Kamenjak – Ukupno mentiona: 61,832

  Jeste li znali da su se jednom daavno davno predivnim Parkom prirode Kamenjak šetali dinosauri? Upravo je po stazi dinosaura poznata plaža Pinižule, smještena u jednoj od najljepših uvala na tom rtu. Osim Pinižule, Kamenjak krase brojne čudesne uvale poput Velike i Male Kolumbarice ispod kojih se nalaze špilje. Uz to, poviše Male Kolumbarice nalazi se Safari bar, poznat po “Bali” ljuljački koja je kao stvorena za predivne fotke.

 • 6. Plaža Zlatni Rat, Brač – Ukupno mentiona: 68,275

  Zlatni Rat je najpoznatija plaža na Jadranu i simbol hrvatskog turizma. Svoju slavu duguje svojoj neobičnosti i ljepoti te kristalno čistom moru. Naime, ova pješčana plaža poznata je po tome što mijenja svoj oblik i položaj ovisno o vjetru. Dugačka je gotovo kilometar te je jedna od najomiljenijih lokacija za jedrenje na dasci.

 • 5. Dioklecijanova palača – Ukupno mentiona: 83,018

  Dioklecijanova Palača u Splitu jedan je od najbolje očuvanih primjera rimske arhitekture u svijetu. Upisana je na UNESCO-vu listu svjetske baštine, a osim zadivljujuće arhitekture, prepuna je zanimljivih atrakcija uključujući hramove, kriptu i sfinge. Ljeti je moguće u šetnji palačom sresti i rimske gladijatore koji su uvijek spremni za dobru fotku, a ako imate sreće, možete vidjeti i samog cara te nazočiti njegovom govoru na Peristilu.

 • 4. Nacionalni park Kornati – Ukupno mentiona: 86,779

  NP Kornati poznat je zahvaljujući svojim izuzetnim krajobraznim ljepotama koje sačinjavaju zanimljivi geomorfološki oblici i velika razvedenost obale. Naime, Kornati su najrazvedeniji dio obale Jadranskog mora. Ovaj sunčani morski labirint popularan je među nautičarima, ali obožavaju ga i ronioci zbog iznimno zanimljivog podmorskog svijeta.

 • 3. Plaža Zrće, Pag – Ukupno mentiona: 316,149

  Zrće je najpoznatija party plaža u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Pagu i ponosna je nositeljica Plave zastave. Nadalje, ova šljunčana plaža može primiti i nekoliko tisuća partijanera, a za dobar provod zaslužni su brojni klubovi kao što su Papaya, Kalypso i Aquarius. Uz to, često se organiziraju razna događanja koja ugošćuju neka od najpoznatijih lica s elektronske scene. Za dodatnu zabavu tu su i sportsko-rekreativni sadržaji kao što su bungee jumping, jet-ski te parasailing.

 • 2. Nacionalni park Krka – Ukupno mentiona: 491,168

  NP Krka jedan je od najposjećenijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Proteže se uz rijeku Krku, a najveća atrakcija je Skradinski buk uz koji se nalazi predivna šetnica. Uz to, u NP Krka nalazi se i najstarija hidroelektrana u Europi, HE Jaruga. S obzirom da popularnost parka raste iz godine u godinu, ljeti su gužve neizbježne. Međutim, park je predivan tijekom svih godišnjih doba, a posebno je očaravajuć u jesen kada priroda mijenja svoje boje.

 • 1. Nacionalni park Plitvička jezera – Ukupno mentiona: 1,083,220

  NP Plitvička jezera najposjećeniji je nacionalni park u Hrvatskoj i jedno od najposjećenijih mjesta u ovom dijelu Europe. Ovo bajkovito mjesto sačinjava 16 jezera te mnoštvo slapova od kojih je najveći Veliki Slap sa svojih 78 metara visine. Nadalje, iznimno prirodno bogatstvo i ljepotu ovog područja prepoznao je i UNESCO tako da se od 1979. Plitvice nalaze na popisu svjetske prirodne baštine.

 • Infografika

  Sve lokacije i zanimljive podatke možete na jednostavan način vidjeti u infografici ispod.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje