Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Smijenjeni odgovorni zbog isplovljavanja zapečaćene jahte ruskog oligarha

Preuzmite sliku

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković razriješio je tri osobe unutar svog resora koje smatra odgovornim za nezakonito isplovljavanje ruske jahte iz hrvatske luke prema međunarodnim vodama, iako je bila pod sankcijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Interni nadzor koji je proveden u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske pokazao je da su pri neometanom isplovljavanju zaplijenjene i zapečaćene ruske jahte, koja je bila na suhom vezu u brodogradilištu Betina, napravljeni određeni propusti, izvijestio je uoči sjednice Vlade RH ministar Butković.

Butković je kazao kako je prvi propust učinjen pri samom pečaćenju i nadzoru ruske jahte “Irina Vu” koja je trebala biti zapečaćena u srpnju prošle godine, a drugi propust je vezan za nedostavljanje informacija svim lučkim kapetanijama.

Ministar je potvrdio kako se jahta prilikom isplovljavanja javila Lučkoj kapetaniji u Dubrovniku, od koje je posada dobila dozvolu za isplovljavanje iz hrvatskih teritorijalnih voda, jer kapetanija “nije imala saznanja da postoje jahte u Hrvatskoj koje su zablokirane i zapečaćene”.

“Kao ministar mora, prometa i infrastrukture preuzimam svu odgovornost i donio sam kadrovske odluke. Razriješio sam načelnika sektora za sigurnost plovidbe koji je trebao obavijestiti sve lučke kapetanije, lučkog kapetana u Šibeniku koji je bio zadužen za nadzor jahte, kao i voditelja ispostave u Betini. S tim ljudima sam obavio razgovor, oni to nisu učinili namjerno. Ovo je splet okolnosti, pogreška koja im se dogodila”, tvrdi Butković.

Dodao je kako je nakon ovog slučaja pojačan nadzor nad ostalim jahtama koje su zapečaćene i blokirane.

Ruska jahta “Irina Vu“, koja je jedna od ukupno pet ruskih jahti koje su odlukama nadležnih tijela zaplijenjene i zapečaćene u Hrvatskoj, napustila je početkom listopada luku Betina gdje je bila na suhom vezu. Jahta koja je vlasništvu ruskog oligarha Ališera Usmanova, otplovila prema otvorenom moru, trenutno se nalazi u Turskoj, a za slučaj se saznalo tek polovicom siječnja ove godine nakon što su cijeli slučaj otkrili hrvatski mediji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje