Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Sindikati do 2026. traže prosječnu plaću od 1.500 eura

Preuzmite sliku

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) održao je tradicionalni sindikalni susret Praznik rada u Tvornici na kojem je poručeno kako se od Vlade Hrvatske do 2026. godine traži povećanje plaća na 1.500 eura do 2026. godine te najavljen sindikalni marš povodom 1. maja, javlja Anadolu Agency (AA).

U sklopu obilježavanja Međunarodnog praznika rada, čiji će središnji dio biti prosvjedni marš “Za Hrvatsku zadovoljnih radnika“ koji će se održati 1. maja, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) održao je tradicionalni sindikalni susret Praznik rada u Tvornici.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović poručio je okupljenima u Tvornici kulture kako bi svaka vlada omogućila visoke plaće u javnom i državnom sektoru kada bi to bilo lako ostvarivo, no stvari su malo kompliciranije, poručio je. Naveo je kako su hrvatske porezne obveze u europskom prosjeku te kako je porez na dobit relativno nizak, isto kao i doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

“Ono što sada vidim kao opasnost je inflacija jer inflacija udara one koje žive od plaće”, kazao je Milanović.

Dodao je kako oko 300.000 ljudi i Hrvatskoj radi u državnom i javnom sektoru, ostali u privatnom.

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, poručio je kako će Grad Zagreb nastojati održavati socijalni dijalog sa sindikatima i omogućiti sindikalno udruživanje radnika. Naveo je kako je Hrvatska po nesigurnim oblicima rada na samom vrhu Europske unije te kako je najviše prisutna zloupotreba rada na određeno vrijeme.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel upozorio je na veliki porast cijena, kao i na Vladin paket mjera koji se odnosi, ocijenio je, ponajviše na najsiromašnije skupine stanovnika i to kroz popuste za plaćanje energenata.

“Spuštanje PDV-a na hranu s 25 na pet posto nitko od građana neće osjetiti, taj financijski dio Vladinog paketa ostat će u sferi marža i profita onih koji prodaju proizvode”, kazao je Novosel.

Novosel je najavio prosvjedni marš “Za Hrvatsku zadovoljnih radnika“ koji će se održati 1. maja na relaciji od sindikalnog sjedišta do Radničke ceste na kojoj dana više nema tvornica, kazao je i dodao kako su tamo danas trgovački centri, banke i sjedište Hrvatske udruge poslodavaca, kojima će prosvjednim maršom ukazati na potrebu pregovora oko sektorskih kolektivnih ugovora.

“U Hrvatskoj niska cijena rada mora postati prošlost. U naredne četiri godine, do 2026. godine, prosječna plaća mora biti najmanje 1.500 eura jer ulazimo u Eurozonu i zato su naše cijene počele naglo rasti. Očekujemo do tada porast minimalne plaće na minimalno 750 eura”, poručio je Novosel.

Novosel je istaknuo kako je prosječna plaća u Hrvatskoj trenutno 980 eura, dok je u Njemačkoj minimalna plaća 1.600 eura.

Dodao je kako u Hrvatskoj između 700 i 900 hiljada radnika radi u privatnom sektoru te kako je potrebno omogućiti svima kolektivne ugovore, kao što je regulirano u državnom i javnom sektoru. Upozorio je kako Hrvatska ima jednosmjernu razmjenu rada s Europskom unijom te kako u Hrvatsku uglavnom dolaze radnici s dalekog istoka.

Praznik rada u Tvornici tradicionalni je susret i okupljanje sindikalista koji SSSH organizira uoči

Međunarodnog praznika rada kako bi se predstavnici sindikata, zajedno s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti na nacionalnoj i lokalnoj razini, prisjetili povijesti i značenja Praznika rada i radničke borbe, te kako bi predstavnici sindikata uputili poruke, zahtjeve i očekivanja od tijela državnih vlasti u svrhu poboljšanja položaja radništva i društva u cjelini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,