Utorak, 26. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Sastanak reisu-l-uleme Kavazovića sa premijerom Plenkovićem

Preuzmite sliku

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas se u Banskim dvorima u Zagrebu sastao sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom sastanka istaknuto je pozitivno iskustvo Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja je dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u smislu prava i sloboda njenih članova.

Reisu-l-ulema je istakao nakon sastanka da je razgovor s Plenkovićem protekao dobro.

“Razgovor je bio vrlo iscrpan i dobar. Sastanak je trajao skoro sat vremena. Zahvalili smo premijeru na onome što Hrvatska vlada čini prema muslimanima u Hrvatskoj. Ovdje je dostignut veliki stepen vjerskih sloboda i ono što uživaju Bošnjaci, dakle muslimani, ali i drugi, Albanci u Hrvatskoj, mislim da je to dobar primjer kako i na koji način manjine mogu biti integrirane u društvo. Vidimo da se Hrvatska razvija u jednom dobrom pravcu kada su u pitanju ove manjine“, kazao je Kavazović, navodi Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Dodao je da je na sastanku bilo riječi i o odnosima unutar BiH i Hrvatske.

“Dotakli smo se i razgovora oko odnosa u Bosni i Hercegovini. Kazali smo da su odnosi između Katoličke crkve i Islamske zajednice u BiH dobri, da se razvijaju u željenom pravcu. Naravno, u BiH ima političkih problema, kao što svi znamo. Ali, evo, zamolili smo i premijera da svi pomalo te tenzije spuštaju i da sve učinimo da ti problemi budu rješavani kroz razgovore, kroz jedan uljudan dijalog. Moram kazati i pohvaliti premijera Plenkovića da su njegove izjave vrlo umjerene, one koje pozivaju na mir, na izgradnju jednog povjerenja među narodima u BiH. Premijer je nedvosmisleno ponovio da Hrvatska podržava BiH, njenu cjelovitost, suverenitet i da se on nada da će se ovo što imamo riješiti na najbolji način“, izjavio je resu-l-ulema.

Raniji susret Plenkovića i Kavazovića održan je u Sarajevu 2016. godine. I tada je naglašeno da je Islamska zajednica u BiH otvorena za saradnju sa svim crkvama i vjerskim zajednicama u BiH. Također, tada je iskazano i očekivanje da svi politički predstavnici naroda i građana u BiH treba da nađu rješenja za pitanja koja zabrinjavaju građane BiH.

U delegaciji Islamske zajednice koju je predvodio Kavazović, bili su i muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić, potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Mirza Šabić i direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Razim Čolić.

Uz Plenkovića sastanku su prisustvovali Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Marko Milić, glasnogovornik Vlade, Zvonko Kusić, posebni savjetnik predsjednika Vlade i Šime Jerčić, direktor Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Hrvatske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje