Petak, 19. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hrvatska policija uhapsila pljačkaše dragulja iz Duždeve palače u Veneciji: Među njima i jedan član Pink Panthera

Hrvatska policija je nakon višemjesečne intenzivne saradnje s talijanskim kolegama najprije uhapsila četvoricu hrvatskih, a potom i jednog srbijanskog lopova osumnjičenih za krađu nakita milionske vrijednosti u januaru ove godine iz Duždeve palače u Veneciji.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palači pod nazivom Blaga mogula i maharadža. Čitava kolekcija neprocjenjive je vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milijun dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od preko dva miliona dolara, izvijestio je MUP RH.

Policija je izvijestila da su uhapšena četvorica hrvatskih državljana – 60-godišnjak, 43-godišnjak i dvojica 48-godišnjaka, od kojih se jedan povezuje s poznatom međunarodnom kriminalnom skupinom Pink Panther.

“Protiv uhapšenih hrvatskih državljana vodi se kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhapšeni su u koordiniranoj akciji na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave istarske temeljem evropskih naloga za hapšenje”, kažu u MUP-u.

Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim državama Evrope u sklopu kriminalne organizacije PINK PANTHER te je za njim raspisana međunarodna potraga i od strane Švicarske zbog krađe nakita u vrijednosti od osam miliona švicarskih franaka u martu 2011. godine u Baselu tokom izložbe “Baselworld 2011”, javlja Hina.

“U sklopu iste akcije danas je na graničnom prijelazu Tovarnik uhapšen i peti član kriminalne organizacije, 54-godišnji državljanin Republike Srbije, također temeljem evropskog naloga za hapšenje. Kriminalističko istraživanje se nastavlja”, izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje