Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Novinarka i urednica HRT-a žrtva internet prevare

Preuzmite sliku

Novinarka i urednica HRT-a Sanja Kocijančić Petričević najnovija je žrtva internet prevare – lažnog intervjua i komentara o lijeku Parazitol iza koje stoji zasad nepoznati naručitelj koji je novinarkino ime i lik iskoristio za promovisanje lijeka koji navodno zadaje “snažan udarac parazitima”.

“Ne samo da su se poslužili mojim imenom u formi intervjua, istovremeno svjedočim o uspješnoj terapiji koju će podržati Vladin program, već i učestvujem u komentarima nakon famoznog članka. Taj lažni intervju s kompletnim sadržajem, sve je ono što ja nisam i što ne zastupam – ni profesionalno niti privatno”, ističe novinarka.

Zgrožena sistemima prijevare

Napominje i da će u ovom slučaju cyber kriminala angažovati advokata i pokrenuti privatnu istragu o naručitelju, a upozorava i na potrebu institucionalne zaštite integriteta pojedinaca.

“Zgrožena sam sistemima prijevare, znam da nisam ni prva niti jedina, nažalost ni posljednja, ali uvijek ističem kako je prijevara vezana za ljudsko zdravlje najveća. Više od sebe, puno više, žao mi je ionako naših osiromašenih ljudi koji naivno plaćaju velike iznose, a mogu, još gore od svega, uništiti svoje zdravlje, s lažnim i ko zna kakvim lijekovima“, ističe.

Voditeljica, istraživačka novinarka i urednica brojnih emisija

Sanja Kocijančić Petričević renomirana je urednica i novinarka koja godinama prati medicinu u Naučnom programu HRT-a, dobitnica je priznanja Hrvatskog liječničkog zbora za doprinos hrvatskom liječništvu 2018., a kao voditeljica, istraživačka novinarka i urednica pokrenula je brojne emisije koje sustavno prate zdravstveno i medicinsko područje.

Krađa imena i lika te novinarke za promovisanje navodnog lijeka posljednja je u niz prevara nepoznatih naručitelja u marketinške svrhe na internetu, a među njima se izdvaja i prevara lažne kompanije koja je u martu iskoristila ime i lažne izjave voditelja HRT-a Davora Meštrovića za promovisanje navodnog lijeka protiv dijabetesa. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje