Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska mora platiti 40.000 eura porodici afganistanske djevojčice koja je poginula na graničnoj pruzi

Preuzmite sliku

Evropski sud za ljudska prava presudio je da Hrvatska mora da plati 40.000 eura porodici šestogodišnje devojčice Madine iz Afganistana jer je istraga njene pogibije bila neefikasna.

Četiri godine poslije pogibije afganistanske devojčice na graničnoj pruzi, Evropski sud za ljudska prava u četvrtak je presudio da Hrvatska mora da plati 40.000 evra odštete njenoj porodici kojoj su vlasti ove zemlje uskratile mogućnost da zatraži azil, piše BCC.

Madina, tada šestogodišnjakinja, bila je sa porodicom u grupi migranata koju su hrvatske vlasti protjerale nazad u Srbiju preko pruge 21. novembra 2017. Djevojčicu je udario voz na pruzi, a njeni roditelji su od nadležnih hrvatskih organa dobili tijelo tek posle nekoliko dana.

Šta je odlučio Evropski sud za ljudska prava?

Sud je utvrdio, između ostalog, da je istraga o Madininoj smrti bila neefikasna i da je država tražiocima azila uskratila njihova prava, između ostalog ograničavajući pristup advokatu, te da su neki od njih kolektivno protjerani iz Hrvatske. U presudi se takođe navodi da istražitelji nisu provjeravali nedosljednosti u policijskim izveštajima o Madininoj smrti, da su maloljetni azilanti bili maltretirani, a da žalbe na određivanje pritvora nisu revnosno obrađivane.

Hrvatska je ignorisala optužbe, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je Madina poginula ubrzo pošto su hrvatski policajci na silu pokušali da je vrate u Srbiju, saopštio je sud.

Kako je nastradala Madina?

Poslije višemjesečnog boravka u izbegličkom kampu u Srbiji, Madina, njeno četvoro braće i sestara, majka, ali i dva krijumčara, po hladnoj novembarskoj noći stigli su u Hrvatsku, ali ih je zaustavila policija.Zahtjev za azil im je odbijen i rečeno im je da moraju da se vrate u Srbiju. Do granice su odvezeni policijskim kombijem, a policajci su im rekli da „prate šine”. Ubrzo pošto su zakoračili prugom u Srbiju, začuo se prasak. Madina je ležala licem ka zemlji, oblivena krvlju, dok su nekoliko desetina metara dalje stajali hrvatski policajci, navodili su svjedoci. Umrla je u kolima hitne pomoći na putu ka bolnici u Hrvatskoj. Porodici nije dozvoljeno da pođe sa njom i oni su, drugi put te noći, vraćeni u Srbiju.

Hrvatske vlasti su poricale da su grubo postupale prema afganistanskoj porodici, navodeći u saopštenju da su dežurni graničari vidjeli porodicu tek pošto je došlo do nesreće. Uz pomoć jedne hrvatske humanitarne agencije, porodica je tužila neimenovane hrvatske policajce jer su „odbili zahtjev za azil i deportovali porodicu u Srbiju, što je dovelo do Madinine smrti”. Porodica je dobila njeno tijelo posle četiri dana.

„Kada smo ponovo vidjeli Madinu, bila je u kovčegu. Još je bila u krvi, niko joj nije umio lice”, rekla je Nilab Huseni, Madinina 17-godišnja sestra.

Srpske vlasti odlučile su da ona bude sahranjena na srpskom pravoslavnom groblju u pograničnom gradu Šidu, iako je porodica željela da sahrani djevojčicu po muslimanskim običajima. Rašid, Madinin brat, tada 15-godišnjak, bio je utučen, slomljen.

„Dva sata smo prolazili Hrvatskom kada nas je policija uhvatila i rekla da moramo da se vratimo u Srbiju. Bilo nas je osmoro te noći, 20. ili 21. novembra. Bilo je mračno i bili smo umorni.

Moja majka je pitala mogu li nam da nam dopuste da tamo provedemo noć, jer smo putovali sa mojom malom braćom, jedan ima tri godine, a drugi godinu i po. Policija nam je rekla da nas vodi na željezničke pruge i tamo nije bilo svjetla. Niko ništa nije rekao o vozu, niko nas nije upozorio. Nismo znali. Hodali smo i iznenada smo začuli zvuk vozova. Svi smo skočili na stranu – svi, osim Madine.

Voz se zaustavio, a kroz svjetlo sam je vidio kako leži licem prema zemlji. Prišao sam joj, podigao glavu i video krv. Podigao sam je. Došla je policija i sjedio sam u policijskom automobilu s Madinom dok je ostatak porodice bio napolju. Ne znam da li je već tada bila mrtva, mislim da jeste. Poslije nekog vremena došla je hitna pomoć i odveli su Madinu. Htjeli smo ići, posebno moja majka, ali nisu nam dopustili. Prvo nam nisu rekli gde su je odveli.

Moja majka je stalno pitala: ‘Gdje je moje dijete? ‘Hteli smo da odemo u Zagreb i čekamo vijesti o Madini. Policija nam je rekla da je Madina odvedena u beogradsku bolnicu i odlučili smo da odemo u Beograd. Ali kad smo stigli u Beograd, ponovo smo pitali i rekli su nam da Madina nije bila tamo”.

Ovaj razgovor sa Madininim bratom je vođen u Beogradu u novembru 2017. godine, i transkribovan je sa snimka koji nije načinjen za potrebe BBC-ja

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje