Utorak, 19. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hrvatska legalizovala kanabis

Danas je u Hrvatskoj stupio na snagu pravilnik koji omogućuje upotrebu indijske konoplje u medicinske svrhe, no medicinske marihuane još uvijek nema u ljekarnama.

Prije nego što počne upotreba marihumane u medicinske svrhe bit će potrebno obaviti stručnu edukaciju za liječnike koji bi ove lijekove propisivali, pa će se sa primjenom sačekati još neko vrijeme, procjena je oko četiri mjeseca.

Leaglizacija lijekova od marihuane neće promijeniti zakonski status nelegalno posjedovane marihuane, bez recepta, koji će i dalje biti kažnjiv, javlja Anadolu Agency.

– Ublažavanje simptoma bolesti –

Pravilnik o propisivanju i izdavanju lijekova na recept kojim će se, po prvi put u Hrvatskoj, omogućiti propisivanje lijekova baziranih na indijskoj konoplji stupio je na snagu nakon što je stručna komisija početkom ove godine počela sa procjenom učinaka indijske konoplje, odnosno kanabinoida kod teško oboljelih kojima takva terapija može pomoći u liječenju.

Riječ je o lijekovima koji će pomoći brojnim teško oboljelim pacijentima za ublažavanje simptoma bolesti.

S obzirom na malo tržište, do sada niti jedan proizvođač gotovog lijeka na bazi indijske konoplje nije iskazao interesovanje za registraciju lijeka u Hrvatskoj.

“No, pacijentima kojima bude preporučen i propisan gotov lijek koji sadrži THC, Ministarstvo zdravlja (MIZ) će isto tako učiniti dostupnim dajući veledrogerijama dozvolu za uvoz”, kažu u Ministarstvu zadravlja Hrvatske.

Pripravke koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon propisuju doktori medicine opće i obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena. Lijek će se propisivati po preporuci specijalista neurologije, onkologije, radioterapije, infektologije i pedijatra odnosno neuropedijatara.

Unutar samog MIZ-a treba još pokrenuti i sustav edukacije specijalista o novim lijekovima kako bi mogli odrediti koji lijekovi i u kojoj dozi su primjenjivi.

– Recept samo za jednu dozu –

Recept kojega će liječnici davati pacijentima bit će neponovljiv, što znači da će se moći koristiti samo za jednu, propisanu dozu, a pacijenti će novčano participirati pri preuzimanju ovih lijekova.

Lijekovi na bazi marihuane namijenjeni su ublažavanju tegoba pacijentima oboljelima od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

U MIZ-u je više puta istaknuto kako se ovi lijekovi ne preporučuju za liječenje malignih bolesti ili multiple skleroze, nego samo za ublažavanje nekih simptoma bolesti, mučnina od kemoterapija te za ublažavanje boli i jačanje apetita. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,