Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grčki ključni koalicijski saveznik najavio blokadu sporazuma s Makedonijom

Preuzmite sliku

Grčki ministar odbrane i ključni saveznik u vladajućoj koaliciji ljevice i desnice izjavio je da će pokušati blokirati sporazum postignut s Makedonijom prošlog mjeseca o okončanju decenijama dugog spora oko imena Makedonije.

Grčka je i ranije prijetila da će onemogućiti nastojanja Skoplja da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u, tvrdeći da prosto korištenje imena “Makedonija” implicira teritorijalne pretenzije nad sjevernom grčkom regijom istog naziva i da to prerasta u pljačku drevnog grčkog kulturnog naslijeđa.

Novi naziv oko koga su se dvije zemlje usaglasile je Sjeverna Makedonija, koje uključuje geografsku odrednicu na kojoj je insistirala Atina.

Sporazum je, međutim, izazvao proteste i političku buru s obje strane granice.

Panos Kammenos, čelnik desničarske stranke Nezavisni Grci, izjavio je da neće podržati sporazum koji tek trebaju ratificirati parlamenti u obje zemlje.

– Za mene je to loš sporazum i pokušat ću da ga blokiram – kazao je Kammenos na konferenciji za novinare.

Dvoje poslanika iz Nezavisnih Grka podnijelo je ostavke i napustilo stranku zbog makedonskog pitanja u prošlom mjesecu, ostavljajući koaliciji ljevičarskog premijera Alexisa Tsiprasa 132 od 300 mjesta u parlamentu – što predstavlja najkrhkiju parlamentarnu većinu otkako je Tsipras preuzeo dužnost u 2015. godini, prenosi Reuters. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,