Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grabar-Kitarović: Nisam rekla da je BiH pod kontrolom militarnog islama

Preuzmite sliku

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je odlučno odbacila pisanje Jerusalem Posta, u kojem se navodi da na sastanku s izraelskim predsjednikom kazala da je BiH pod kontrolom militantnog islama te da su je djelomično preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama, što je proizvelo žestoke reakcije iz Sarajeva.

– Apsolutno ne, ponavljam to nisam rekla. S predsjednikom Reuvenom Rivlinom razgovarala sam u kontekstu onoga što uvijek govorim o BiH i našim susjednim državama i što sam uostalom rekla i na konferencijama za novinare s Rivlinom i predsjednikom vlade Netanyahuom, a to je da želim sve naše susjedne države što je moguće brže vidjeti u članstvu Evropske unije – kazala je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima koji prate njenu državnu posjetu Izraelu.

– Uopšte ne znam kako je došlo do te izjave, jer nisam razgovarala niti s jednim novinarom, nisam davala intervjue, niti ikakve izjave osim ovih na kojima ste i sami učestvovali – kazala je predsjednica Hrvatske.

Istaknula je da se radi o komentarima na komentare novinarke koja je to napisala.

– Ponavljam, to nisam rekla. A ove žestoke reakcije u kojima se Hrvatska uspoređuje s fašizmom ili fašističkom državom u potpunosti odbacujem – kazala je predsjednica i dodala da se radi o potpunim besmislicama.

Također je ocijenila da je definitivno došlo vrijeme da se malo razmisli o odnosima između Hrvatske i BiH.

– U posljednje vrijeme vidimo niz koraka koje BiH poduzima prema Hrvatskoj, a koji su prilično agresivni, od optužbi za nelegalni rad naših tajnih službi, do prijetnje pravosudnim tijelima kada je riječ o Pelješkom mostu – rekla je Grabar-Kitarović.

Smatra da bi dvije strane trebale razgovarati o saradnji i o tome kako rješavati zajednička pitanja i prijetnje koje se “očito javljaju ponovo na našem prostoru i kako možemo jedni drugima pomoći u rješavanju tih problema”.

– A s druge strane, Hrvatska je tu i Hrvatska ostaje spremna pomoći bilo kojoj susjednoj državi, uključujući i BiH u procesu reformi i svemu ostalom što trebaju ispuniti kako bi što prije postali članice Evropske unije – istaknula je. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,