Četvrtak, 13. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Erdogan u Beogradu: Treba graditi mostove između srca, ovi sastanci su krupna stvar za Balkan

Podržavamo euroatlantski smjer regiona i pomoći ćemo zemljama regiona da nastave (u tom smjeru). Trilateralnom sastanku Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine pridajem veliku važnost, kazao je u ponedjeljak turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji.

Erdogan se na početku obraćanja medijima zahvalio Vučiću da dobrodošlici i lijepim riječima. Također, referirao se na Vučićevu izjavu u kojoj je citirao kralja Aleksandra Karađorđevića “kako je prošlo vrijeme sukoba sa Turcima”.

 • “Pomenuli ste da je kralj Aleksandar prije 90 godina imao ovu prelijepu želju i danas predsjednik Aleksandar uviđa važnost ovih riječi i želim da vas pohvalim zbog toga. Imali smo plodonosne razgovore, a vaše zalaganje je imalo veliki uticaj na to”, kazao je Erdogan.

  On je istakao kako su Turska i Srbija potpisali devet sporazuma, što pokazuje, kako je ocijenio Erdogan, koliko je plodonosna ta saradnja.

  “Na godišnjem nivou imat ćemo ovakve sastanke dva puta, jednom u Srbiji, a jednom u Turskoj. Drago mi je što sam ponovo u Srbiji nakon dvije godine i što se današnji dolazak poklapa sa 140 godina od uspostavljanja diplomatske saradnje između naše dvije zemlje”, naveo je Erdogan i nastavio:

 • “Tokom moje posjete otvorit ćemo šest fabrika i položit ćemo kamen temeljac za još jednu fabriku. Trgovinski obim između Srbije i Turske je značajno porastao. Sa Vučićem sam postavio kratkoročni cilj za trgovinsku saradnju od dvije milijarde dolara, a dugoročno bi to trebalo da iznosi pet milijardi dolara”.

  Erdogan je u Beogradu najavio i otvaranje konzulata u Novom Pazaru.

  Dodao je kako su delegacije danas “pregledale i procijenile šta se do sada uradilo”, ali i postavile nove ciljeve. Također, razgovaralo se i o regionalnim odnosima. Turski predsjednik je još jednom naglasio kako podržava euroatlantske integracije za države regiona.

  “Podražavmo euroatlantski smjer regiona i pomoći ćemo zemljama regiona da nastave (u tom smjeru). Trilateralnom sastanku Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine pridajem veliku važnost. Kao lideri otpočet ćemo projekat autoputa Beograd-Sarajevo tako što ćemo postaviti kamen temeljac, koji će biti novi most mira”, poručio je Erdogan.

  Turski predsjednik je na kraju kazao da od ovakvih susreta očekuje da budu prekretnica i “krupna stvar za Balkan”.

  “Mir i blagostanje će imati pozitivan uticaj na Balkan i da ne bude više sukoba. Treba graditi mostove između srca”, zaključio je Tayyip Recep Erdogan. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje