Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Epidemiolog Tiodorović prognozira i do 5.000 zaraženih dnevno u Srbiji

Preuzmite sliku

U bolnicama dominiraju stariji ljudi, kao i nevakcinisani, ali po riječima epidemiologa Branislava Tiodorovića nema mjesta za paniku; za oprez ipak razloga ima.

Srbijanski epidemiolog Branislav Tiodorović ocijenio je da trenutno u Srbiji cirkuliše više varijanti korona virusa i da svi zajedno doprinose zaražavanju, te naglasio kako bi bilo dobro da maske nosi oni koji imaju simptome.

Tiodorović navodi da je riječ o varijantama BA2, BA4, BA5, a da se u Evropi već pojavila i varijanta BA 2.75 odnosno kentaur, koji će, može se očekivati, uskoro stići i u Srbiju, prenosi Tanjug.

“Verovatno ćemo doći i do 5.000 zaraženih po danu, ali je broj inficiranih veći nego što je zvanično zabeleženo“” rekao je Tiodorović.

Epidemiolog je dodao da su simptomi blaži, da ih neki i nemaju, pa se ne testiraju i da zato kaže da sigurno ima više zaraženih.

Podsjeća da su maske ostale preporuka i bilo bi dobro da ih nose oni koji imaju simptome, koji su doputovali ili imaju kontakt sa rizičnim osobama.

‘Nema mjesta za paniku’

Kaže da u bolnicama dominiraju stariji ljudi, kao i nevakcinisani, te navodi da ipak nema mjesta za paniku – ali ima za oprez.

U Srbiji je u četvrtak registrovano 4.249 novozaraženih korona virusom u periodu u 24 sata, na 13.636 testiranih, a preminulo je osam osoba.

Rast broja novozaraženih bilježi se i u ostalim zemljama regije.

Stožer Civilne zaštite Hvatske u četvrtak je javio da su u toj zemlji zabilježena 1.793 nova slučaja zaraze, a da je umrlo sedam osoba.

Na Kosovu je otkriveno 1.440 novih slučajeva, a preminule su dvije osobe, dok Crna Gora izvještava o 869 novozaraženih i jednom smrtnom slučaju. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje