Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dug 61 kilometar: Auto-put od Požege do granice sa BiH imaće 66 tunela i 27 mostova

Preuzmite sliku

Auto-put od Požege do granice sa BiH imaće 66 tunela i 27 mostova i biće dug 61 kilometar.

Prije kraja godine auto-put “Miloš Veliki” trebalo bi da stigne do Požege, odakle će gradnja biti nastavljena u dva kraka – jedan ka Boljarima i granici sa Crnom Gorom, a drugi ka Kotromanu i granici sa BiH.

Ovaj drugi krak, prema BiH, najvećim dijelom prolazi kroz teritoriju grada Užica, a trasa će u junu biti stavljena na uvid građanima, prenosi RTS.

Završena su geotehnička i geomehanička ispitivanja terena buduće trase auto-puta od Požege do Kotromana.

U toku je usaglašavanje projektne dokumentacije, po kojoj, iako je riječ o zahtijevnoj dionici sa 66 tunela i 27 mostova, osim eksproprijacije poljoprivrednog zemljišta, neće biti rušenja objekata.

Po završetku javne rasprave, planski dokument budućeg auto-puta Požega-Kotroman trebalo bi da bude usvojen do kraja godine.

Direktor Javnog preduzeća “Užice razvoj” Nikola Maksimović rekao je za RTS da trećinu kompletne dionice predstavljaju mostovi, trećina su tuneli, ostalo je nasip.

Iz požeškog polja, preko Rupeljeva, auto-put će proći kroz Zlakusu, Potpeć, Potočanje, Krvavce, Sevojno i Mokru Goru, a na trasi budućeg auto-puta, osim ulazne i izlazne, predviđena je izgradnja još tri petlje.

U Mačkatu, Šljivovici i za Užičane najvažnija, u Gorjanima, odnosno u Zlakuškom polju, između magistralnog puta i korita rijeke Đetinje.

Većim dijelom, oko 26 kilometara auto-puta prolaziće teritorijom grada Užica, u kojem se već analiziraju i lokacije potencijalnih industrijskih zona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje