Nedjelja, 24. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dačić i Radmanović u Beogradu: Srbiju i BiH povezuje zajednički put prema EU

Preuzmite sliku

Treba održavati dobrosusjedske odnose u regionu, a u tome značajnu ulogu imaju parlamenti, saglasili su se danas u Beogradu predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

“Vrlo je važno da držimo dobre odnose u susjedstvu, toga su svi svjesni, ali ne ponašamo se tako svi uvijek. Parlamenti su oni koji najviše mogu da doprinesu dobroj saradnji susjeda i kada na drugim poljima nešto ne funkcioniše”, rekao je Radmanović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem u Parlamentu Srbije.

On je naveo da je na sastanku sa Dačićem bilo riječi o sporazumu o granici između BiH i Srbije.

“BiH i Srbija imaju vrlo dugu granicu i sporazum o granici nije potpisan i on će kad-tad morati da dođe na red da se potpiše. Radilo se već na ovom pitanju, ali posao nije ni blizu završen, ali je važno pitanje, koje mora da dođe u parlamente”, dodao je on.

Kako je ocijenio, bilateralni odnosi BiH i Srbije su “prilično složeni“, a to proizilazi iz složenih odnosa unutar same BiH.

Radmanović je kazao i da Srbiju i BiH povezuje zajednički put prema Evropskoj uniji.

“Vezuje nas zajednički put prema EU u kome je Srbija značajno napredovala, a BiH još nije ni kandidat i svake godine očekuje da će postati kandidat. Mislimo da ubuduće tu možemo napraviti nove iskorake”, naveo je.

Upitan o amandmanima koje je Socijaldemokratska partija (SDP) najavila na Ustav, Radmanović je odgovorio da su to amandmani koji potpuno mijenjaju Dejtonski sporazum, te poručio da oni “sigurno iduće sedmice na sjednici Parlamenta neće biti usvojeni”.

Komentarišući trenutne odnose Srbije i Crne Gore, a nakon protjerivanja ambasadora Srbije u toj zemlji Vladimira Božovića, Radmanović je kazao da svi treba “brzo da rade na popravljanju odnosa u cijelom regionu”, a to je moguće i kroz inicijativu “mini Šengen”.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić naveo je da to što je posjeta Radmanovića Parlamentu jedna od prvih posjeta od njegovog stupanja na dužnost pokazatelj koliko Srbija, “a nada se i BiH pridaju poseban značaj očuvanju i daljem razvoju saradnje u svim oblastima, pa i u parlamentarnoj saradnji”.

“Smatram da bi ti susreti i kontakti između zakonodavnih organa trebalo da budu redovna praksa, da bismo davali konstantni podsticaj razvijanju i negovanju dobrosusjedskih odnosa”, dodao je.

On je predložio da svake godine budu naizmjenični sastanci rukovodstava skupština.

Dačić je ukazao i na važnost uspostavljanja saradnje i na nivou skupštinskih radnih tijela, pogotovo onih koji se bave eurointegracijom.

“Ja bih još jednom iskazao da je Srbija veoma zainteresovan za razvoj i unapređenje dobrih odnosa sa BiH, da je to naš vitalni interes, nadam se zajednički, da imamo mnogo zajedničkih interesa i da bez obzira na razlike na pojedina pitanja iz prošlosti da smo spremni da se okrenemo budućnosti i da tražimo zajedničke interese ka boljoj saradnji između naroda i država”, kazao je.

Prema njegovim riječima, Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i smatra da promjene u BiH ako ih bude treba da budu dogovor sva tri naroda i oba entiteta.

Na pitanje da prokomentariše trenutne odnose sa Crnom Gorom, Dačić je kazao da je Srbija donijela ispravnu odluku.

“Stav Srbije jeste da mi želimo dobre odnose sa svima u regonu, da ne želimo da koristimo bilo kakvu pojedinačnu situaciju za narušavanje odnosa, da prošlost ne može da se obriše, ali da mogu da se izvuku pouke i da se ide naprijed, postoje načini da se vodi politička borba, ali ne na štetu zajedničke budućnosti”, zaključio je. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje