Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cerar: Ključno je da je odluka u skladu s Arbitražnim sporazumom

Preuzmite sliku

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u četvrtak, dan nakon susreta s hrvatskim kolegom u Ljubljani, kako za njegovu vladu nije ključno je li Slovenija dobila teritorijalni dodir s otvorenim morem, već da je odluka u skladu s Arbitražnim sporazumom, iako mnogi s obje strane granice na kraju presudom nisu zadovoljni.

“Nije ključno pitanje jesmo li dobili teritorijalni izlaz na otvoreno more, nego je ključno pitanje je li Arbitražni sud odluku donio u skladu s arbitražnim sporazumom. I držimo da jest”, rekao je u intervjuu za Dnevnik Nove TV, dan nakon što se u Ljubljani susreo s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, prvi puta nakon odluke Arbitražnog suda o granici 29. juna.

Naglasio je da u tom dijelu odluke nijedna strana nije posve zadovoljna, ali da je to sudska odluka koja se mora prihvatiti.

“Vjerujem da će i hrvatska i slovenska strana, iako obje strane nešto gube i nešto dobivaju, ipak poštovati ovu odluku”, kazao je slovenski premijer, prenosi Hina.

Na pitanje kako bi postupio da je situacija bila obrnuta, da je Slovenija imala dokaze da je hrvatska strana “radila ispod stola” rekao je da bi kao pravnik uvijek to pitanje postavio pred mjerodavnim sudom.

“O tom je slučaju Arbitražni sud odlučio lani u julu i donio je obvezujuću odluku. Donijelo ju je pet uglednih međunarodnih neovisnih sudaca i odlučili su da, štogod se događalo u postupku, nije kompromitiralo postupak u tolikoj mjeri da bi utjecalo na njegov nastavak”, rekao je.

Naglasio je da je sud taj slučaj detaljno istražio, zatraživši sve potrebne podatke i donio posve jasnu odluku. “Kada sud o tome odluči to treba poštovati”, naglasio je Cerar.

Što se tiče ribara i njihove mogućnosti da love na područjima na kojima su to radile generacije prije njih, Cerar je rekao da “misli da je to pitanje već riješeno u okviru Sporazuma o pograničnoj suradnji.

“Treba poštovati činjenicu da granica na moru ide drugačije nego što smo to dosad zamišljali. Ali držim da to ne smije biti na štetu ni naših ni vaših ribara. Treba poštivati SOPS, taj dogovor, i treba poštovati činjenicu da će jurisdikcija Slovenije biti drugačija od hrvatske i obrnuto”.

Dodao je da “apsolutno treba poštovati prethodne međunarodne dogovore i niko nam ne može zabraniti da Hrvatska i Slovenija te dogovore nadograde po pitanju režima ribarenja. Ali najprije moramo implementirati odluku Arbitražnog suda, da poštujemo granicu, da poštujemo tu zonu dodira. Dalje je sve stvar sporazuma i mogućih novih dogovora”, naglasio je slovenski šef vlade. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje