Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bošnjački institut: Tri studentice Univerziteta u Tuzli dobitnice stipendije “Adil Zulfikarpašić”, Tanji Fajon Zlatna medalja

Preuzmite sliku

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića danas je, na Svečanoj sjednici u Sarajevu, proglasio Tanju Fajon za dobitnicu Zlatne medalje za ovu godinu, a dodijeljene su i godišnje stipendije ‘Adil Zulfikarpašić’.

U obrazloženju te nagrade naglašeno je da Tanja Fajon obnaša funkciju ministrice vanjskih poslova Slovenije, a ta nagrada je znak zahvalnosti i pripada joj za ukupan doprinos promociji Bosne i Hercegovine i njenih vrijednosti. Naglašena je i značajna uloga Tanje Fajon, u institucijama Evropske unije, da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status.

Zlatna medalja Bošnjačkog instituta bit će uručena naknadno Tanji Fajon, a planirano je da to bude početkom naredne godine u Sarajevu.

Danas su dodijeljene i četiri godišnje stipendije ‘Adil Zulfikarpašić’, a dobitnici imaju prosjek ocjena deset. Stipendije ‘Adil Zulfikarpašić’ pripadaju studentici druge godine prvog ciklusa Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću Najli Pajić, magistri sa Odsjeka za matematiku studijske grupe teorijska kompjuterska nauka Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Adisi Bolić, studentici pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Belkisi Hasanović i studentici prve godine drugog ciklusa studija psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli Emiri Sočić.

Predsjednik Upravnog odbora Bošnjačkog instituta Fehim Škaljić istaknuo je ovogodišnje rezultate i planove tog instituta za godinu koja slijedi. Kako je među ostalim istaknuto, više hiljada ljudi posjetilo je Institut, te je prisustvovalo mnogobrojnim događajima.

Utemeljitelj i osnivač Bošnjačkog instituta, Adil Zulfikarpašić, rođen je 23. decembra 1921. godine u Foči, kao potomak stare bosanske plemićke porodice bega Čengića. Iako je veći dio života proveo u emigraciji, biografija i cjelokupan rad tog istaknutog bosanskohercegovačkog i bošnjačkog intelektualca i političara povezani su sa Bosnom i Hercegovinom. Adil Zulfikarpašić, vakif, kulturni mecena, dobročinitelj, istaknuti borac za unaprjeđenje kulturnog i obrazovnog života Sarajeva i općenito Bosne i Hercegovine, tokom svog života primio je brojna priznanja.

Današnja Svečana sjednica jedan je od događaja u okviru obilježavanja Dana Bošnjačkog instituta, koji traju od 20. do 22. decembra.

Za 22. decembar planirano je otvaranje izložbe ‘Bosanski pogledi i putokazi: Adil Zulfikarpašić 1921. -2008.‘, u Muzeju grada Zenica u Zenici. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje