Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bijeg stranaca preko noći “opustošio” hrvatska turistička mjesta

Preuzmite sliku

Koliki je odliv turista iz destinacija u Hrvatskoj, govore i podaci iz “eVistora”. Upoređujući subotu 22. avgusta sa subotom 15. avgusta, u Opatiji je vidljiv značajan pad u broju noćenja gostiju iz Austrije (78 odsto), Italije (68 odsto) i Slovenije (68 odsto).

Od trenutka kada su zemlje iz okruženja Hrvatsku stavile na crvenu listu, kao rizičnu zemlju za putovanje zbog pandemije korona virusa, u Opatiji su relativno dobra ostvarenja iz prve polovine avgusta donekle splasnula. Naime, u prvih 20 dana ovog mjeseca u Opatiji je boravilo 23.000 gostiju, koji su ostvarili 108.000 noćenja, što je ostvarenje od 62 odsto turističkog prometa u odnosu na isti period prošle godine.

Najviše gostiju evidentirano je sa njemačkog tržišta, čiji su dolasci i noćenja na nivou prošle godine. Porast u dolascima i noćenjima u odnosu na proteklu godinu bilježi se sa domaćeg tržišta (9 odsto više dolazaka te 20 odsto više noćenja), zatim sa poljskog tržišta (23 odsto više dolazaka te 19 odsto više noćenja), Srbije (30 odsto više dolazaka te 19 odsto više noćenja), a najveći porast u dolascima i noćenjima ostvaren je sa češkog tržišta (99 odsto više dolazaka te 118 odsto više noćenja).

Slovenački gosti takođe bilježe rast broja noćenja, i to za 9 odsto u odnosu na isti period lani.

“Nakon što je Austrija Hrvatsku stavila na crvenu listu, evidentiran je pad broja austrijskih gostiju, pa je u prvih 20 dana kolovoza s austrijskog tržišta realizirano 42 posto turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu”, istakla je Suzi Petričić, direktorica opatijske turističke kancelarije koja na dosadašnjem godišnjem nivou (od 1. januara do 20. avgusta) ima evidentirano da je u Opatiji boravila 101.000 gostiju koji su ostvarili nešto više od 370.000 noćenja, što je ostvarenje turističkog prometa od 44 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

Na hrvatskim graničnim prelazima juče gotovo da i nije bilo gužvi, za razliku od subote kada je zabilježen masovan odlazak turista, uglavnom Nijemaca. Za izlazak iz Hrvatske čekalo se maksimalno pola sata do sat vremena.

Velik broj turista proteklog vikenda je ispratila i Istarska županija, pa je tokom petka i subote granicu prešlo više 100 hiljada turista koji su boravili u Istri. Samo u petak Istru je napustilo više od 38 hiljada putnika, a u subotu gotovo 43 hiljade gostiju. Takav scenario bio je očekivan pa su tako u petak masovno iz Istre odlazili britanski turisti zbog odluke britanske Vlade da je za sve koji se vraćaju iz Hrvatske obavezna samoizolacija.

Zbog ogromnih gužvi, ljudi su na slovenačko-austrijskoj granici Karavankama bez vode čekali u kolonama i po 14 sati. Naime, Austrija je u subotu uvela striktne kontrole na slovenačkoj granici zbog korona virusa, što je stvorilo nepregledne kolone koje se nisu raščistile ni u nedjelju prijepodne. Austrija je zaustavljala svako vozilo koje iz Slovenije ulazi na njenu teritoriju, bilo da je u tranzitu ili ide u Austriju, kako bi pokušala spriječiti širenje korona virusa, piše “Novi list“.

Austrija je, podsjetimo, još prošle sedmice uvrstila Hrvatsku na listu rizičnih zemalja i upozorila da se u nju ne putuje, a od 17. avgusta povratnici sa godišnjih odmora iz Hrvatske morali su pokazati negativan test na korona virus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju, a u međuvremenu biti u samoizolaciji.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izrazilo je zabrinutost zbog situacije na slovenačko-austrijskoj granici te pozvalo austrijske vlasti na hitan pronalazak rješenja. Ministar Gordan Grlić Radman kontaktirao je austrijskog kolegu Aleksandera Šalenberga, hrvatska ambasada u Beču od jutarnjih sati u kontaktu je s austrijskim ministarstvima unutrašnjih i spoljnih poslova, a pomoćnica hrvatskog ministra telefonski je razgovarala s austrijskim ambasadorom u Hrvatskoj, stoji u saopštenju Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Hrvatski funkcioneri pritom su izrazili zabrinutost zbog situacije na slovenačko-austrijskoj granici i pozvali na žuran pronalazak rješenja za brži protok vozila i putnika kako bi se skratilo “zabrinjavajuće dugo čekanje” na ulazak u Austriju, uključujući za potrebe tranzita. Veće gužve na prelazu Karavanke očekuju se i danas, s obzirom da u ponedjeljak u 24 sata nastupa rok do kojega se slovenački turisti moraju vratiti kući kako ne bi morali u 14-dnevni karantin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,