Petak, 15. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beograd: Dačić i Vulin primili rusku vakcinu protiv koronavirusa Sputnik V

Preuzmite sliku

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin primili su danas u Beogradu rusku vakcinu protiv koronavirusa Sputnik V, javlja Anadolu Agency (AA).

Oni su vakcine primili u Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” u Beogradu, kao i državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, Marija Gnjatović iz Instituta za primjenu nuklearne energije i direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot.

“Želimo da pokažemo da učestvujemo u zaštiti javnog zdravlja, jer je povjerenje građana u proces vakcinacije bilo žrtva raznih teorija zavere. Pozdravljamo proces vakcinacije kao prvi korak ka konačnom savladavanju pandemije COVID-19”, kazao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova naveo je da je prema njegovom mišljenju “vakcina protiv koronavirusa jedini ispravan izbor”.

“Treba se boriti protiv pandemije i ljudi treba da imaju maksimalno povjerenje u naše ljekare i naš medicinski sistem”, rekao je Vulin.

Inače, prvi kontingent od 2.400 doza ruske vakcine je stigao u Srbiju prije nekoliko dana.

Prethodno su vakcinu Pfizer/BioNTech 24. decembra prošle godine primili predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon, a oni su ujedno bili i prvi koji su u zemlji vakcinisani protiv koronavirusa.

U Srbiji je tada počela vakcinacija u domovima za stare, a od juče se sprovodi imunizacija i zdravstvenih radnika. Plan je da se do kraja nedelje vakciniše 11.000 osoba iz te dvije kategorije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,