Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ana Bučević radi “duhovnu obnovu” na jahti: Plaća se 4900 KM po osobi

Preuzmite sliku

U toku je Vortex Cruise, krstarenje po Jadranu koje je ujedno i “duhovna obnova” koju vodi Ana Bučević

Krstarenje je počelo 2. augsuta, a polaznici su se na brod ukrcali u Splitu. U svom krstarenju obići će Šibenik, Zadar, Kornate, Primošten, Modru špilju, Vis, Hvar i Brač te se vratiti u Split.

Duhovna obnova za 17.000 kuna (4900 KM)

Kako je navedeno na stranici Ane Bučević, ona će cijelo vrijeme krstarenja održavati jutarnju tjelovježbu, meditacije, predavanje nakon ručka te druženja na brodu.

Kako navodi na svojoj stranici, ovo krstarenje ima cilj polaznicima “pružiti jasnoću o kreiranju vlastitog života kroz praksu s Anom uz jedinstveni doživljaj stapanja s prirodom, odmora, prekrasnih destinacija, edukacije, relaksacije, novih prijateljstava koja će vam zauvijek ostati u sjećanju”.

Sve to za 2.300 eura odnosno 4900 KM

Brod s polaznicima koji rade jutarnju tjelovježbu snimljen je danas u Visu. Jedna od redovnih polaznica duhovnih obnova Ane Bučević i ovaj put je Iva Todorić.

MUP je istražuje zbog nadriljekarstva

Podsjetimo, policija je zaprimila prijavu Ministarstva zdravstva protiv Ane Bučević, samozvane motivacijske govornice. Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je primilo prijavu i počelo rad na njoj, a Ministarstvo zdravstva ju je nakon otvorenog pisma psihijatra Hermana Vukušića prijavilo za nadriljekarstvo.

Index je objavio otvoreno pismo u kojem je psihijatar pozvao ministra zdravstva Milana Kujundžića da prijavi Anu Bučević. Samo nekoliko sati kasnije Ministarstvo je potvrdilo da će podnijeti kaznenu prijavu policiji, što je i napravilo.

Psihijatar pisao Ministarstvu zdravstva

“Ana Bučević inače je po zvanju profesorica kineziologije koja, po svojim vlastitim riječima, već godinama  ‘podiže svijest o djelovanju Zakona privlačenja na život pojedinca, te podsjeća ljude o njihovoj sposobnosti kreiranja vlastitog života'”, napisao je psihijatar u pismu ministru zdravstva.

Vukušića je na djelovanje potaknuo članak Indexovog novinara Nenada Jarića Dauenhauera s kraja prošle godine u kojem je detaljno opisao metode Ane Bučević i zašto su opasne, pogotovo za oboljele od anksioznih i depresivnih poremećaja.

“Krivnja za izostanak promjene i poboljšanja pripisuje se samoj osobi uz optužbu da se nije dovoljno potrudila, umanjuje se ozbiljnost njenih teškoća i vjerovatnoća da se osoba obrati stručnjacima koji joj mogu pomoći. Koliko god se zavodljivo činilo da se depresija može liječiti samouvjeravanjem, pravilnim vibracijama, pozitivnim izrekama, odnosno izbjegavanjem odlaska psihijatru ili psihologu, nažalost to nije i učinkovito, a dugoročno je i štetno”, rekla je tada za Index Anita Lauri Korajlija, predstojnica Katedre za kliničku i zdravstvenu psihologiju Filozofskog fakulteta.

Tada je reakcija Ministarstva zdravstva izostala, no nakon otvorenog pisma ipak su odlučili djelovati i podnijeti kaznenu prijavu.

Koliko kazneni zakon ozbiljno shvata nadriljekarstvo najbolje pokazuju propisane kazne. U najlakšem slučaju kazna može biti do godine dana, ali ako se dokaže da je neko nadriliječništvom ozbiljno naštetio bolesnoj osobi ili prouzrokovao smrt svojim savjetima ili tretmanima, kazna može biti i do 15 godina zatvora. Za sada takvih dokaza protiv Ane Bučević nema.

Bučević kaže da nije nadriljekar

Nakon objave otvorenog pisma i najave kaznene prijave oglasila se i Ana Bučević.

“U svom radu nikada niti jednom jedinom sudioniku mojih edukacija nisam davala ikakve medicinske savjete, nego upravo suprotno. S obzirom na to da sam apsolutno svjesna snage vlastitih uvjerenja, preporučujem sudionicima edukacije da snagom svog uvjerenja potaknu djelovanje lijekova koje uzimaju ili metode liječenja koju koriste.

Nikada, ali baš nikada tokom mog javnog rada nisam naišla na niti jedan primjer kojem je štetilo osvještavanje o snazi misli, uvjerenja, vibracije, te sposobnosti našeg tijela kao nevjerovatno energetskog sistema  da snagom vjere, uvjerenja, misli i emocija pomognemo sami sebi u iscjeljenju. Željela bih također napomenuti da postoje brojni naučni dokazi i priznata istraživanja o tome šta smo sve u stanju napraviti snagom uma i vlastite vibracije”, napisala je Ana Bučević, po struci kineziologinja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje