Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

´Air policing´: NATO čuva nebo Crne Gore

Preuzmite sliku

Italijanski i grčki lovci, avioni iz ratne flote NATO-a, od 5. juna ove godine službeno će preuzeti brigu o zračnom prostoru Crne Gore u okviru NATO-ove “air policing” misije kontrole zračnog prostora, objavili su podgorički mediji.

Prije tačno godinu dana Crna Gora je postala punopravna članica Saveza, čime su stvoreni uvjeti da se ova misija realizira.

Pozivajući se na dužnosnika Saveza, podgorička Pobjeda navodi da “NATO misija, koja ima za cilj očuvanje crnogorskog zračnog prostora, započet će 5. juna, te uključiti ratno zrakoplovstvo Grčke i Italije”.

Dužnosnik NATO-a objašnjava kako je riječ o dugogodišnjoj, rutinskoj mirovnoj misiji koja štiti integritet suverenog zračnog prostora članova Alijanse.

“Čuvanje integriteta zračnog prostora NATO-a je zadatak kolektivne odbrane. Air policing misija NATO-a nije odgovor na bilo koju specifičnu prijetnju, već osnovni način na koji NATO osigurava svoje članice. Ona predstavlja legitimnu, transparentnu i čisto defanzivnu aktivnost”, rekao je visoki dužnosnik Alijanse, prenosi Fena.

Tehnički sporazum Vlade i Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga za Europu (SHAPE) za zaštitu zračnog prostora Crne Gore, koji je Vlada prihvatila na sjednici 17. maja, bio je preduslov za zaključivanje bilateralnih sporazuma sa Italijom i Grčkom koje će obavljati misiju zaštite crnogorskog zračnog prostora. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,