Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zdravstvena kriza u Velikoj Britaniji: Hiljade pacijenata ispred bolnica

Preuzmite sliku

Britanski premijer Rishi Sunak okupio je u subotu ministre, medicinare i menadžere zdravstvenih službi kako bi razgovarali o rješavanju zdravstvene krize koja je dovela do toga da su hiljade pacijenata ostale ispred prepunih bolnica, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlada je rekla da “okuplja najbolje umove iz sektora zdravstva i njege kako bi pomogla u razmjeni znanja i praktičnih rješenja”.

Opoziciona Laburistička partija odbacila je skup kao “pričaonicu”, a stručnjaci su upozorili da nema brzih rješenja za dugotrajne probleme u Državnoj zdravstvenoj službi koju finansira država.

Britanski zdravstveni sistem suočava se s velikim pritiscima, uključujući sve veću potražnju za njegom nakon ublažavanja ograničenja pandemije – porast gripe i drugih zimskih virusa nakon dvije godine izolacije, nedostatak osoblja zbog posljedica pandemije i nedostatak radnika u Velikoj Britaniji nakon Brexita.

Hiljade bolničkih kreveta zauzete su ljudima koji su spremi za otpust, ali nemaju gdje da odu zbog nedostatka mjesta za dugotrajnu njegu.

Zvanični podaci pokazuju da je prošle sedmice samo trećina pacijenata spremnih za otpuštanje iz bolnice u Velikoj Britaniji zapravo i otišla iz bolnica.

To je dovelo do toga da su vozila hitne pomoći zaglavljena ispred bolnica s pacijentima koji ne mogu biti primljeni, a ljudi sa hitnim zdravstvenim stanjem čekaju satima da stigne hitna pomoć po njih. Zdravstveni čelnici kažu da su odlaganja vjerovatno dovela do stotina smrtnih slučajeva.

Matthew Taylor, izvršni direktor krovnog tijela zdravstvenih usluga Konfederacije NHS, rekao je da se “ova kriza stvarala deceniju ili više.”

“Gripa, respiratorni sincicijalni virus i slučajevi COVID-a pogoršavaju problem, ali uzrok su decenije nedovoljnog ulaganja u osoblje, kapital i nedostatak dugoročnog rješenja za smanjenje kapaciteta s kojim se suočava socijalna zaštita”, rekao je Taylor.

Vlada kaže da finansiranje zdravstva i dalje raste u realnom iznosu. U njemu se navodi da se radnicima u javnom sektoru nudi povećanje plata, ali da ne može priuštiti povišice koje bi odgovarale inflaciji, koja je u oktobru dostigla 11,1 posto.

Čelnici zdravstvenih sindikata bi se u ponedjeljak trebali sastati s vladom u pokušaju da prekinu štrajkove.

Britanija nije jedina zemlja u Evropi koja se bori da osigura zdravstvenu zaštitu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u petak planove za remont francuskog zdravstvenog sistema.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje