Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Završeno najveće suđenje mafiji u istoriji, ukupno podijeljeno 2.200 godina robije

Preuzmite sliku

Više 200 članova bande osuđeno je na ukupno više od 2.200 godina nakon jednog od najvećih suđenja mafiji u istoriji Italije, prenosi “Sky News”.

Oko 338 optuženih optuženo je da su bili članovi moćne kriminalne grupe Ndrangeta, a suđenje je počelo u januaru 2021.

Ndragneta je osnovana u 18. veku u Kalabriji i izrasla je u jednu od najmoćnijih, najobimnijih i najbogatijih kriminalnih organizacija na svijetu.

“Ndrangeta je jedina mafija koja je aktivna na svim kontinentima – osim na Antarktiku – za koju se kaže da kontroliše 80% evropske trgovine kokainom i da ima procijenjeni godišnji promet od 52 milijarde funti.

Trogodišnje suđenje uključivalo je mafijaše, preduzetnike i političare, kao i optužbe za ubistvo, korupciju, trgovinu drogom, pranje novca i iznudu.

Otkako su se prošlog mjeseca povukli kako bi razmotrili svoje presude, troje sudija morali su da žive u sigurnoj kući pod zaštitom policije.

Oko 67 optuženih je već proglašeno krivim nakon što su se odlučili za brzo suđenje, a 131 osoba je sada oslobođena.

Među osuđenima su Domeniko Tomaino, poznat kao Vuk, koji je dobio 17 godina zatvora; “Debeli” Frančesko Barbijeri, koji je dobio 24 godine; te Vinćenco Barba, poznat kao Muzičar, koji je osuđen na 28 godina.

Bivši poslanik stranke Forca Italija Đankarlo Piteli, jedan od najistaknutijih optuženih, dobio je 11 godina zatvora zbog toga što je bio mafijaški posrednik.

Šefovi dva klana Ndrangete, Saverio Racionale i Domenico Bonavota, dobili su po 30 godina.

Nekoliko desetina doušnika je izdalo organizaciju i njen strogi kodeks ćutanja kako bi pružili dokaze tužilaštvu.

“Ujak”

“Maksi suđenje” se fokusiralo na jednu od Ndrangetinih ključnih porodica, Mancusos, i njihove saradnike.

Čovjek za koga se kaže da je porodična figura “Kuma”, Luiđi Mankuzo, poznat kao Ujak, trebalo bi da se suoči sa odvojenim suđenjem. Njegov nećak je već svedočio protiv te organizacije.

Specijalne snage i elitne jedinice izvršile su prepad na Ndrangetu u decembru 2019, sa oko 3.000 ljudi koji su obavili raciju u 12 italijanskih regiona, uz hapšenja u Njemačkoj, Švajcarskoj i Bugarskoj.

Zaplijenjena je imovina i gotovina vrijedna više miliona evra, dok je 300 osumnjičenih privedeno.

Operacija iz 2019. nazvana je “Rinascita-Skot”, što se odnosi na ponovno rođenje regiona – “rinascita” na italijanskom – i američkog specijalnog agenta Skota V. Sibena, koji je pomogao italijanskoj policiji da otkrije veze između kolumbijskih kartela i Ndrangete.

Glavni tužilac koji je vodio ogromnu istragu bio je Nikola Grateri, koji je organizovao izgradnju sudnice-bunkera za održavanje suđenja.

Grateri, koji je najpoznatiji italijanski tužilac protiv mafije, živi pod zaštitom policije već 34 godine.

Na početku saslušanja rekao je za “Sky News” da se neće uplašiti brojnih pretnji smrću i zavjerama za ubistvo protiv njega.

U avgustu, kada je “SKy News” dobio rijetki pristup skrivenom italijanskom mafijaškom ratu, Grateri je rekao da ako umre sutra, “to ne bi bio problem za mene”.

“Živjeti sto godina kao kukavica je besmisleno”, rekao je on. “Umjesto toga, živio sam kao čovjek.”

Premijer Đorđa Meloni nedavno je rekao da Italija sada ima najefikasniju taktiku u borbi protiv organizovanog kriminala.

“Imamo izuzetno promenljivog neprijatelja i borba protiv mafije je kamen temeljac ove vlade”, rekla je ona. (Foto: Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,