Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zapaljena jedina džamija u australskom gradu Geelongu (FOTO)

Preuzmite sliku

Nepoznati napadači jutros su zapalili jedinu džamiju u gradu Geelong u australskoj saveznoj državi Victoriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o džamiji koja je otvorena 1993. godina kada je lokalna muslimanska zajednica otkupila zgradu crkve i preuredila je u džamiju.

 • zapaljena-jedina-dzamija-u-australskom-gradu-geelongu002-20160518
 • Džamija je u većoj mjeri izgorjela u požaru koji je izibo rano jutros, a istraga bi trebala otkriti počinioce. Lokalno stanovništvo tvrdi da su požar podmetnuli ili pripadnici antimuslimanskih grupa ili grupe koja je od novembra prošle godine zapalila nekoliko crkvi u tom australskom gradu.

  Policijski inspektor Graham Banks izjavio je da policija pretpostavlja da se radi o slučaju povezanim sa ranijim paljenjem crkvi, te dodao da je istraga u toku.

 • zapaljena-jedina-dzamija-u-australskom-gradu-geelongu003-20160518
 • Iako su lokalni muslimani unutrašnjost otkupljene crkve preuredili za potrebe muslimanskih vjerskih obreda, njen eksterijer je i dalje ostao u izvornom obliku crkvenog objekta. Policija smatra da je upravo vanjski izgled privukao pažnju vandala za kojima policija već traga zbog sličnih incidenata.

  Imam Muhammed Ramzan izjavio je da je zapaljena jedina džamija u gradu i da je to tragedija i tužan dan za cijelo društvo, a ne samo lokalne muslimane.

 • zapaljena-jedina-dzamija-u-australskom-gradu-geelongu001-20160518
 • “Australija je lijepa zemlja u kojoj žive dobri ljudi. Ovakvi ružni incidenti će nas dodatno učiniti jačim. Nećemo pokleknuti pred vandalima, već ćemo obnoviti džamiju i ponovo širiti poruke mira i suživota“, poručio je imam Ramzan koji je inače, porijeklom iz Pakistana.

  Podrška muslimanskoj zajednici u Geelongu stiže sa svih strana, a biskup Anglikanske crkve Philip Huggins je izrazio spremnost da ustupi crkvenu dvoranu muslimanima za potrebe klanjanja džuma-namaza dok se džamija ne renovira. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,