Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Više od 4.000 evropskih ljekara napustilo britansku zdravstvenu službu nakon Brexita

Preuzmite sliku

Više od 4.000 evropskih ljekara odlučilo je da ne radi sa Nacionalnom zdravstvenom službom Velike Britanije (NHS), što je pogoršalo nedostatak ljekara u zemlji nakon Brexita, pokazalo je istraživanje, a prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema istraživanju koje je objavio “Nuffield Trust“, posebno su izraženi problemi oko zapošljavanja i zadržavanja osoblja u pojedinim oblastima, uključujući anesteziologe, pedijatrijske stručnjake, hirurge i psihijatre.

Prije Brexita u Velikoj Britaniji je u ovim oblastima bio proporcionalno velik broj osoblja iz zemalja Evropske unije i zemalja Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA).

U 2021. godini u Velikoj Britaniji je radilo ukupno 37.035 evropskih ljekara, što je za 4.285 manje od predviđenog broja od 41.321 da se nije desio Brexit.

“Rezultati istraživanja pokazuju da je pad broja ljekara iz EU u ovim specijalnostima pogoršala postojeće nedostatke u područjima u kojima NHS nije bio u mogućnosti pronaći dovoljno kvalifikovanog osoblja”, navodi se u istraživanju.

Dodaje se da je potrebno daljnje istraživanje o ovom pitanju, ali, kako se navodi, jasno je da je odluka o napuštanju EU-a godine imala važnu ulogu.

Velika Britanija je 1973. godine pridružila Evropskoj ekonomskoj zajednici, iz koje je nastala današnja Evropska unija.

Odluka o Brexitu donesena je na referendumu održanom 2016., kada je 52 posto birača glasalo za izlazak iz bloka. U ponoć, 31. januara 2020. godine je napustila EU i postala je prva zemlja koja je istupila iz tog bloka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,