Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Veliko istraživanje: Potvrđena efikasnost vakcinacije

Preuzmite sliku

Velika izraelsko istraživanje ukazalo je na efikasnost vakcine Pfizer/BioNTech u sprečavanju simptomatskih zaraza koronavirusom.

Clalit, najveća izraelska služba zdravstvene zaštite, objavilo je istraživanje koje upoređuje zaraze među 600.000 Izraelaca koji su primili vakcinu i 600.000 koji nisu cijepljeni.

Istraživanje je ustanovilo pad od 94 posto u simptomatskim zarazama i 92 posto težih slučajeva bolesti među onima koji su vakcinisani. U istraživanju se također navodi da je “efikasnost vakcine očuvana u svakoj dobnoj grupi”, posebno u sedmici nakon primanja druge doze vakcine.

Istražitelji su saopćili da preliminarni nalazi trenutnih istraživanja „imaju za cilj istaknuti stanovništvu da se još mora vakcinisati i da je vakcina krajnje efikasna i sprečava teže obolijevanje“.

Izrael je pokrenuo kampanju vakcinacije protiv COVID-19 u decembru. Od tada je četvrtina stanovništva – više od 2,5 miliona ljudi – primila dvije doze vakcine Pfizer/BioNTech, i više od 42 posto je primilo prvu dozu, sudeći po podacima ministarstva zdravstva, prenosi AP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje