Utorak, 28. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Velika Britanija: Hiljade demonstranata na ulicama Londona traže povećanja plaća u jeku inflacije

Preuzmite sliku

Nekoliko hiljada građana Londona protestiralo je danas na ulicama tog grada, tražeći povećanje plaća u jeku sve veće inflacije rasta cijena u Velikoj Britaniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest je organizirala Unija sindikata (TUC), a demonstranti su šetali ulicama u centru Londona i došli ispred parlamenta Velike Britanije. Na toj ruti su zastali i ispred ureda britanskog premijera.

Uzvikujući antivladine slogane, demonstranti su nosili i transparente sa porukama “Dosta je bilo“, “Povećajte plate, smanjite račune“ i “Siguran dom za sve“.

Na demonstrantskim transparentima su se našle i karikature sa likovima britanskog premijera Borisa Johnsona i ministra finansija Rishija Sunaka.

Sue Ferns, zamjenica predsjednika TUC-a, obratila se skupu i uputila apel britanskoj vladi za povećanje plaća u Velikoj Britaniji.

“Kriza troškova života teško pogađa radnike. Sve ide gore. Ali naša plata ne raste. Računi za energiju buše krovove, sve je skuplje staviti hranu na sto. Morate isprazniti novčanike da biste napunili rezervoare automobila“, rekla je Ferns.

U aprilu je inflacija u Engleskoj dostigla najviši nivo u posljednjih 40 godina, dostigavši ​​devet posto, prvenstveno zbog povećanja cijena energije i hrane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje