Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Ukrajini se srušio avion koji je nedavno izazvao veliku paniku nad Beogradom

Preuzmite sliku

Ljudi su javljali da vide avion koji leti jako nisko i iz kojeg se dimi, a neki i da je pao. No taj je avion zaista pao tek kasnije.

U okolici Beograda nedavno je podignuta lažna uzbuna zbog starog teretnog aviona iz kojeg se dimilo, piše avio-portal Srbije Tango Six.

Međutim, taj isti avion zaista se srušio u Ukrajini osam dana kasnije, 2. jula, nakon leta iz Turske.

Vijest o teretnom avionu Antonov 12 iz kojeg se dimi stigla je iz nekoliko izvora u sustavu civilnog traganja i spašavanja, a o avionu su dojavili i zabrinuti građani koji su vidjeli avion koji leti vrlo nisko i iz kojeg izlazi gust dim.

Portal Tango six navodi da je riječ o staroj letjelici, sa starim motorima koji emitiraju maksimum sagorijevanja u trenutku polijetanja.

Neki su očevici prijavili i da je avion pao, no to se nije dogodilo tada nad Beogradom, nego osam dana kasnije kad je avion pokušao sletjeti na aerodrom u zapadnoj Ukrajini.

“Nema podataka o tome što je uzrokovalo nesreću. Komentari da se najverovatnije radi o tehničkom kvaru nisu pouzdani. Najčešći uzrok avio-nesreća je ljudski faktor, ali, s obzirom na starost aviona, nije isključeno da se nakon nekoliko hiljada letova avion pokvario i pao. Moguće je da se radi i o kvaru nekog od sistema za zaustavljanje, što i ne mora često biti toliko strašno po letjelicu. Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, nekoliko Antonova 12BK letjelo je širom svijeta i bilo je pitanje vremena kad će se neki od njih srušiti”, kažu s portala Tango six.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,