Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Istanbulu uhapšen glavni urednik ruskog Sputnjika

Preuzmite sliku

Istanbulska policija uhapsila je danas glavnog urednika internetske stranice Sputnjik na turskom jeziku, koju finansira Kremlj, usred sve većih napetosti između Ankare i Moskve, rekao je njegov poslodavac.

Turska policija uhapsila četiri suradnika Sputnjika

Glavni urednik Sputnjika u Turskoj Mahir Boztepe priveden je i u policijskom je pritvoru, na Twitteru je objavila glavna i odgovorna urednica agencije Sputnjik Margarita Simonjan, prenosi Hina.

“Policija je upala u naš ured u Istanbulu. Uhapšen je naš novi suradnik. (…) Turska, što se događa?”, ogorčeno je reagovala.

Nekoliko sati prije Boztepea u Ankari je uhapšeno još troje suradnika Sputnjika, izvijestili su Simonjan i nevladina organizacija Reporteri bez granica.

Policajci upali u redakciju i tražili predstavnike agencije zbog članka o pokrajini Hatay

Pripadnici turske policije su danas oko 13:20 stigli u redakciju Sputnjika u Istanbulu zahtijevajući sastanak s predstavnicima agencije. Tada su u uredu bili samo dežurni novinari. Policajci su izjavili da neće napustiti prostorije agencije dok se ne sastanu s predstavnicima.

Kazali su da ih traže zbog članka objavljenog u subotu, koji je u Turskoj izazvao kontroverze. U tom tekstu Sputnjik naziva ukradenom pokrajinu Hatay, koja je u Tursku bila integrisana 1939. godine, kada ju je prepustila Francuska koju je tadašnja Liga naroda ovlastila da upravlja Sirijom kako bi osigurala neutralnost Ankare tokom Drugog svjetskog rata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo Tursku da zagarantuje sigurnost novinara

Sinoć su nepoznate osobe upale u stanove novinara Sputnjika iz redakcije u Ankari, turskih državljana, prijetili im i optužili ih za izdaju zemlje zbog suradnje s Rusima.

Incident je slijedio dan nakon protesta ispred ruskog konzulata u Istanbulu i pogoršanja stanja u sirijskome Idlibu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je danas turske vlasti da intervenišu i zagarantuju sigurnost novinara ruskih medija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,