Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Beču uveli porezne olakšice na školovane pse

Preuzmite sliku

Kao nagrada za uspješno obavljen “Trening za pse” − vlasnici pasa u Beču će biti oslobođeni poreza na svoje ljubimce.

Tokom pandemije broj pasa u cijeloj Austriji je izuzetno porastao. Samo u Beču je registrovano za četvrtinu više pasa nego inače. Istovremeno, mogućnosti da se nova životinja prilagodi svakodnevnici su zbog zaključavanja bile ograničene, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Posebno je oslabila socijalizacija pasa, koji zbog manjka kontakta sa drugim životinjama postaju lako razdražljivi osobenjaci. Pored toga, psi nisu navikavani na dugo ostajanje u stanu ili vožnju u javnom prijevozu. Broj pasa iz inostranstva, često sumnjivog porijekla, se također povećao.

“Te životinje sa sobom nose određene traume i navike, kojih vlasnici nisu svjesni”, objašnjava Eva Persy, ombudsmen za zaštitu životinja u Beču.

Putem projekta Bečke privredne komore i Ureda ombudsmana za zaštitu životinja, bečki psi bi trebali biti prilagođeni na suživot u gradu, a vlasnici obučeni za pravilno ophođenje sa ljubimcima. Svaki vlasnik, koji zajedno sa svojim ljubimcem tokom jula ili augusta ove godine završi certificirani trening za pse, može u toku narednih godinu dana pristupiti testiranju.

Nakon uspješno položenog ispita, ljubimac postaje “testirani gradski pas”, a vlasnik se oslobađa poreza za narednu godinu. U Beču se porez uplaćuje za sve pse, osim pasa vodiča. Iznos naknade ovisi o broju pasa u domaćinstvu ili preduzeću. Tako se za jednog psa plaćaju 72 eura, a za svakog idućeg 105 eura godišnje. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,