Četvrtak, 4. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Turske vlasti za CNN: Tijelo nestalog novinara u konzulatu je izrezano na komade

Tijelo nestalog novinara, Jamala Khashoggija, izrezano je na komade nakon što je ubijen, javlja CNN pozivajući se na neimenovanog turskog dužnosnika. Podsjetimo, novinar Jamal Khashoggi nestao je prije dvije sedmice, a sada se smatra da je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Da je novinar ubijen izvijestio je jučer CNN, pozivajući se na informacije turske policije koja je devet sati pretraživala konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. O tome da je njegovo tijelo nakon smrti izrezano na komade prvi je pisao New York Times, a CNN se poziva na izjavu turskog dužnosnika koji im je isto potvrdio nakon opširne pretrage konzulata.

Agencija AP danas je, pozivajući se na visoke dužnosnike iz Turske, objavila kako vlasti imaju dokaze da je novinar, koji je među ostalim pisao i za Washington Post, ubijen u konzulatu. Saudijski princ prijestolonasljednik složio se da mora doći do temeljite istrage nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija, objavile su Sjedinjene Države nakon objava medija da će Rijad priznati da je on ubijen tijekom ispitivanja.

Turci kažu da imaju dokaze da je novinar ubijen u saudijskom konzulatu.

Generalni konzul Saudijske Arabije otišao iz Turske?

Ranije jučer, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako turski istražitelji pretražuju konzulat te kako posebno istražuju toksičan i prefarbani materijal u konzulatu.

“Nadam se da ćemo čim prije doći do zaključka koji će nam omogućiti da oformimo stav i mišljenje o ovoj temi jer istraga trenutno ide u nekoliko smjerova,. Istražujemo stvari poput toksičnog materijala ili materijala koji su skriveni tako što su ofarbani”, rekao je Erdogan novinarima.

Turski dužnosnici su izjavili kako je Khashoggi ubijen u konzulatu 2. oktobra nakon što je u konzulat došao po papire koji bi mu omogućili da sklopi brak sa svojom zaručnicom koja je Turkinja, piše CNN.

Osim toga, dodaju i kako Anadolu agencija javlja da je generalni konzul Saudijske Arabije u Istanbulu, Mohammed Otaibi, napustio Tursku.

Istraga turskih vlasti

Tokom sinoćnje večeri turski su istražitelji prvi put ušli u saudijski konzulat u Istanbulu i pretraživali su ga devet sati, rekli su Reutersovi očevici.

Ministar vanjskih poslova Mehmet Cavusoglu kazao je na konferenciji za novinare u Ankari da će policija ponovno pretražiti konzulat danas kao i konzulovu rezidenciju koja bi, po ranijim izvještajima turske televizije, mogla biti povezana s Khashoggijevim nestankom. Pretražit će se i vozila.

Cavusoglu je rekao i da očekuje Pompea u Turskoj nakon Saudijske Arabije te da će on imati više informacija. 

Turske provladine novine danas su objavile jezive detalje mučenja i ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Novine Yeni Safak navele su danas detalje, kako tvrde, audiosnimka Khashoggijevog ubistva, koji pokazuju da je novinar Washington Posta bio mučen.

Novine pišu da su se na snimku mogle čuti riječi saudijskog generalnog konzula upućene ljudima koji su mučili Khashoggija: “Učinite to vani, ne stvarajte mi nevolje”.

Novine pišu da je jedan od saudijskih mučitelja odgovorio: “Ušuti ako želiš da ostaneš živ kada se vratiš u (Saudijsku) Arabiju”.

Saudijski zvaničnici nisu odgovarali na ponovljene zahtjeve Associated Pressa za komentar. Kraljevstvo je ranije negiralo optužbe da je Khashoggi ubijen.

Turska služba sigurnosti koristi provladine medije kako bi pružila detalje o slučaju Khashoggi, pojačavajući pritisak na Saudijsku Arabiju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje