Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Testiranje vakcine za koronavirus u Njemačkoj: Prijavilo se 4.000 volontera

Preuzmite sliku

Oko 4000 volontera prijevilo se da sudjeluje u istraživanju pronalaska vakcine za koronavirus u univerzitetskoj bolnici u Tuebingenu.

“To je prava luksuzna situacija, za razliku od uobičajenih kliničkih ispitivanja”, rekao je u petak direktor studije Peter Kremsner. “Inače imamo problem s pronalaskom dovoljno testnih subjekata.”

Klinička studija započela je u sveučilišnoj klinici sredinom juna, kako bi se testirala tolerancija na vakcinu koje je razvila biofarmaceutska kompanija CureVac iz Tuebingena.

Otad, oko 50 ljudi je primilo lijek. Prema Kremsneru, nisu se pojavile neuobičajene nuspojave. Dosad je sve bilo u redu, Kremsner je rekao, dodavši da studija nije otkrila senzacionalne ili zabrinjavajuće detalje.

Neće moći sudjelovati svi koji su se prijavili. Ukupno će cjepivo primiti 168 ljudi, uz Tuebingen, također u centrima u Ghentu u Belgiji te Hanoveru i Münchenu.

Kliničko ispitivanje je takozvana faza 1. Ako bude uspješno, uslijedit će ispitivanja sa znatno većim brojem testova.

CureVac radi na takozvanim mRNA vakcinama. mRNA je tip glasničke RNK koja sadržava gradivne instrukcije za izgradnju proteina. Za svoje vakcine, naučnici CureVaca omogućili su mRNA-u gradivne instrukcije za protein koronavirusa Sars-CoV-2.

Nakon vakcinisanja, ljudske stanice stvaraju ovaj protein, koji tijelo prepoznaje kao strani. Tijelo stvara antitijela i druge imune stanice protiv njega. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,