Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Švicarski bankarski gigant upozorava: Rađa se novi svjetski poredak

Preuzmite sliku

Švicarska investiciona banka Credit Suisse upozorila je da se finansijska tržišta suočavaju sa “novim svjetskim poretkom” usred agresivnih poteza nekih centralnih banaka koje pokušavaju da obuzdaju inflaciju podizanjem referentnih kamatnih stopa.

„Tržišta su zapala u savršenu ‘oluju’. Imamo rastuću inflaciju, veće kamate i rat u Ukrajini kao faktore koji uzimaju danak investicijama. ‘Oluja’ se posljednjih dana pojačala najavom Federalnih rezervi SAD o najvećem povećanju referentne kamatne stope od 1994. godine, kao i potezima Švicarske narodne banke, koja je agresivnom monetarnom politikom zatekla tržišta“, rekao je Michael Strobaek, šef globalnih investicija u Credit Suisse.

Kako prenosi londonski Daily Telegraph, Strobaek je u depeši poslatoj svojim klijentima, između ostalog, napisao da je došlo do „korekcije” i na berzi obveznica i na berzi dionica, pa su investitori umalo ostali bez sigurnog utočišta.

„Pogođeni su čak i dobro diverzifikovani portfelji“, upozorio je on.

„Ova bura se pojačala posljednjih dana najavom Federalnih rezervi SAD o najvećem povećanju referentne kamatne stope od 1994. godine.

“Ovo je u najmanju ruku resetovanje aktuelnog perioda još uvijek niskih kamata i prelazak u eru globalno viših kamata. Tokom perioda prilagođavanja treba očekivati visok raspon i brzinu kretanja cijena visoku na tržištima, s obzirom na to da resetovanje sa sobom nosi neizvesnost i, naravno, znatno manje komfornu monetarnu politiku”, rekao je Štrobek i dodao da je jedno od ključnih pitanja koliko dugo traje ciklus kamatnih stopa, kao i koliko će snažno biti usporavanja privrede.

Međutim, Strobaek smatra da investitori ne bi trebalo da gube nadu, i kaže da im u ovom trenutku ne bi preporučio da napuste tržište.

“Lako je okačiti kopačke o klin u trenucima najvećih turbulencija i uočenih rizika. Ali čvrsto vjerujem da situacija nije tako sumorna. Jedan od naših osnovnih investicionih principa je da „tok vremena na tržištu uvijek preovlada neki trenutak“, i to, po mom mišljenju, treba primjeniti sada”, naveo je.

Istovremeno, menadžer fondova obvezničkog fonda “Nomura Global Dinamic” Richard Hodges smatra da Federalne rezerve (FED) kontrolišu recesiju podizanjem kamatnih stopa i predviđa da se tržište neće oporaviti dok se takva monetarna politika ne završi.

“Fed je sada fokusiran isključivo na smanjenje inflacije, pa je odlučio da kontroliše recesiju. Njihov cilj je da rebalansiraju razliku između ponude i potražnje smanjenjem potražnje”, kaže Hodges.

Međutim, on ima i malo optimizma, i poziva investitore na strpljenje, odnosno da sačekaju kraj rasta kamata, što će, prema njegovim riječima, biti nevjerovatna prilika za investitore da dobro zarade.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje