Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šveđanin na posao nosi hidžab kao protest protiv odluke EU

Preuzmite sliku

Šveđanin Goran Martenson odlučio je da nosi hidžab u znak protesta protiv odluke EU o zabrani hidžaba na radnom mjestu.

“U hidžabu mogu da jednako dobro pržim hamburgere, pravim peciva i čistim”, kaže Goran Martenson, noseći hidžab u znak protesta protiv odluke EU.

Veliki broj posjetilaca kafeterije ga pomalo čudno posmatra dok ulazi u prostorije. Iza pulta, kao i obično, stoji Goran Martenson, ali nosi hidžab.

 • “Na početku se većina smijala, a onda pitaju zbog čega ga nosim. I do sada sve reakciju su bile pozitivne, osim nekoliko čudnih situacija”, kaže Martenson.

  On je odlučio da na posao dolazi s hidžabom zbog nedavne presude Evropskog suda pravde, kojom je poslodavcima u Evropskoj uniji dozvoljeno da svojim zaposlenicama zabrane nošenje hidžaba na radnom mjestu.

  Sud je ovu odluku donio u slučajevima dvije radnice iz Belgije i Francuske koje su otpuštene jer su odbile da skinu hidžab. Presuda, koja predstavlja presedan, znači indirektnu zabranu nošenja hidžaba na radnom mjestu.

  Goran je bio jedan od onih koje je ovakva presuda Evropskog suda pravde uznemirila, ne samo zbog toga što na svom poslu sreće veliki broj muslimanki koje nose hidžab. On je izabrao ovakav način odijevanja u znak “solidarnosti sa svojim sestrama”.

  “Želim pokazati da ne radite ništa lošije sa njim. Zašto bi se u 2017. godini raspravljali o takvim trivijalnim stvarima kao što je hidžab? Zar nemamo važnijih stvari da radimo”, pita Martenson. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje