Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Suđenje bh. državljaninu za ubistvo: “Čuo sam glasove”

Preuzmite sliku

U Okružnom sudu u Minehnu počelo je suđenje Kerimu P. (24), državljaninu BiH koji se tereti za ubistvo Stjepana J. (25), Hrvata koji je izboden na smrt u minhenskoj četvrti Ramersdorf-Perlah, oktobra, 2022. godine.

Na samom početku suđenja, Kerim P. je priznao zločin i sve što mu se stavlja na teret.

Kako prenose njemački mediji, do ubistva je došlo nakon beznačajne svađe, da bi daleko krupniji Kerim P. nasrnuo na Stjepana J. i izbo ga. Pored Stjepana, on je povrijedio i Maria M., koji je bio s njima u društvu. Tek kada su Mario M. i ostali počeli da bježe, Kerim je spustio nož.

Nakon izjava svjedoka ispostavilo se da je Stjepan J. (25) imao čarke sa Kerimom, ali da je bukvalno ubijen bez ikakvog razloga. Navodno su se prvo posvađali što je Stjepanu ispala pivska flaša a onda su počeli da spominju kako je jedan od njih vrijeđao porodicu drugog. Međutim, sve ovo je izbezumilo Kerima P., koji je bez razmišljanja izvadio nož. Tokom suđenja Kerim P. je izjavio da žali zbog svega što se desilo:

“Desilo se u sekundi, i to mi veoma teško pada”, rekao je on. Kako se moglo čuti tokom suđenja, povrijeđenom Mariu M. je isplaćena odšteta od 5.000 eura, te da je odšteta ponuđena i porodici ubijenog, ali su je oni odbili.

Prema svemu što je predočeno u minhenskoj sudnici, moglo se zaključiti da Kerim P. vjerovatno nije znao šta radi. Ne zbog pet, deset popijenih piva, niti marihuane koju je konzumirao tog dana, već zbog činjenice da je od ranije patio od paranoje. Kako je sam rekao, pet mjeseci prije ubistva imalo je “loš LSD trip” zbog čega je postao paranoičan.

“Imao sam momente kada sam čuo glasove. Zvučnik u autu bi mi se odjednom lično obratio, i to mi se desilo nekoliko puta”, rekao je Kerim P. Kako se moglo čuti, optuženi se nalazi na terapiji još od 2015. godine, kada je počeo da uzima antipsihotike i antidepresive zbog svog nasilnog ponašanja, prenosi Nezavisne.

Inače, porodica ubijenog Stjepana J. bila je pristuna u sudnici, a sestra ubijenog kaže da ne želi da čuje izvinjenje optuženog:

“To nam neće vratiti Stjepana. On je bio jedna divna, empatična osoba, ali nažalost, i malo naivna”, rekla je ona. Dodala je da cijela porodica i dalje pati te da nikada neće moći prevazići njegovu smrt.

Izricanje presude zakazano je za 13. mart.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,