Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savjeti za uštedu električne energije: Nijemci tvrde da se ovako može uštedjeti gotovo 500 eura godišnje

Preuzmite sliku

Preporučuje se kuhati s poklopcem na loncu jer se tako može uštedjeti do 30 posto struje. Također, lonci i tave ne bi trebali biti manji od površine na kojoj se kuha jer se u protivnom nepotrebno gubi energija.

Visoka inflacija i rast cijena brinu mnoge građane, no postoji nekoliko trikova pomoću kojih se može uštedjeti na električnoj energiji. Njemački stručnjaci tvrde kako četveročlano kućanstvo ovim mjerama može uštedjeti gotovo 500 eura godišnje. Dobra alternativa za uštedu električne energije je LED rasvjeta. Za razliku od obične žarulje, LED žarulja troši osam vata za isti svjetlosni tok (mjereno u lumenima). Upotrebom LED rasvjete, po savjetu njemačkog stručnjaka, može se uštedjeti preko 120 eura, navodi Fenix magazin.

Uštedjeti se može i u kuhinji. Primjerice, preporučuje se kuhati s poklopcem na loncu jer se tako može uštedjeti do 30 posto struje. Kuhanje s kuhalom pod pritiskom posebno je ekonomično jer se skraćeno vrijeme kuhanja ogleda u manjoj potrošnji energije do 50 posto. Također, lonci i tave ne bi trebali biti manji od površine na kojoj se kuha jer se u protivnom nepotrebno gubi energija.

Kada je riječ o pečenju, ne treba sva jela stavljati u prethodno zagrijanu pećnicu. Iznimka je osjetljivo tijesto poput biskvita. Hranu treba ostaviti u pećnici malo duže nego što piše u receptu, a pećnica se može i isključiti nekoliko minuta prije nego što obrok bude spreman. Naime, preostala toplina trebala bi biti dovoljno za završetak jela.

Odjeću je često dovoljno oprati na 30 ili 40 stepeni, osim ako nije riječ o većim mrljama. U modernim perilicama, temperatura pranja od 20 stepeni dovoljna je kada koristite deterdžente s niskim temperaturama. Uz eko-program može se uštedjeti struja, novac i voda, a poželjno je, barem ljeti, izbjegavati upotrebu sušilice.

Ušteda električne energije moguća je i kod televizora. Naime, trebali biste samo smanjiti svjetlinu i kontrast zaslona. Mnogi uređaji čak imaju i način uštede energije koji i dalje osigurava dovoljnu svjetlinu i kontrast.

Pri kupnji velikih uređaja, birajte hladnjake s visokom energetskom učinkovitošću. U usporedbi sa starim modelom, tako se uštedi oko 70 eura godišnje. Također, snižavanje temperature hladnjaka za nekoliko stepeni može uštedjeti oko 120 eura. Snižavanjem grijanja za jedan stepen, može se uštedjeti 75 eura. Što se tiče manjih uređaja, WLAN ruter noću bi trebalo isključiti, a mobitele i prijenosne računare ne puniti duže nego što je potrebno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,