Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Samir Smajić, specijalista ortopedije u Njemačkoj: Medicina je postala biznis

Preuzmite sliku

Medicina je postala biznis. Tako se medicinski tretmani u Turskoj skupo plaćaju, a ne garantuje se kvalitet liječenja. Kvalitetno liječenje građani mogu dobiti i u Njemačkoj i to za manje novca.

Veliki broj pacijenata iz BiH već godinama nema mogućnosti za adekvatno liječenje u našoj zemlji, te su prinuđeni da ljekarsku pomoć potraže u drugim zemljama, a najčešće u Turskoj. No, iako se pacijenti liječe u skupim privatnim klinikama, to nije garancija da će dobiti kvalitetno liječenje smatra Samir Smajić, direktor ortopedije u njemačkoj bolnici Katholische Nordkreiskliniken St. Josef Krankenhaus Linnich.

Ovaj specijalista za ortopediju i traumatologiju, rođen u Aachenu, porijeklom iz BiH želi da pokrene incijativu koja će okupiti medicinske stručnjake porijeklom iz BiH i tako pružiti pacijentima izbor za kvalitetnije i bolje liječenje i u drugim zemljama osim Turske koja dominira.

“Često me konsultuju kolege sa cijelog Balkana u vezi liječenja ortopedski bolesti, tumora na kostima i kičmi ili dječiji deformiteta. Vidim da se dosta ljudi upućuje na liječenje u Tursku, ali isto tako vidim da se Turske privatne bolnice nameću u tome. To je indikator da je medicina postala biznis. Izgleda da je prvenstveni interes Turski bolnica internacionalni zdravstveni turizam. Turski ljekari u privatnim ustanovama zarađuju mnogostruko više nego na primjer u Njemačkoj, Švicarskoj, Švedskoj ili Norveškoj. Zar to nije čudno? Liječenje normalnih oboljenja te specijalno liječenje u Turskoj, nažalost nije uvijek na najboljem nivou. Pravosudski sistem za internacionalne pacijente u Turskoj kao da ne postoji. Ako ne uspije operacija zbog nedostatka profesionalnosti pacijenti se ne mogu nikome žaliti”, kazao je za Akta.ba Samir Smajić, specijalista ortopedije i traumatologije.

Skupo plaćeni tretmani ne garantuju kvalitet

Iako se velike sume novca daju za liječenje niko ne može garantovati kvalitet samog liječenje zato je potrebno potražiti alternativu.

“Meni prvenstveno smeta što se prikupljaju velike količine novca za humanitarne operacije koje se onda skupo plaćaju i rade u inostranstvu sa upitnim kvalitetom. Bolnice i ljekari mnogo zarađuju, a kvalitet je upitan jer nijedna od naših humanitarni zajednica nije u stanju da stručno ili monetarno preispita to liječenje. Lijepo je učestvovati u takvim projektima, ali isto tako je bitno procijeniti uspjeh i finansije po mome mišljenju”, istakao je.

Zato je prijedlog ovog ljekara da se okupe stučnjaci koji će volonterski pomoći da oni koji se moraju liječiti u inostranstvu dobiju adekvatno liječenje.

“Okupio bih stručnjake iz inostranstva koji rade sa najsavremenijom tehnologijom i koji su specijaliste iz različitih struka. Međusobna mreža ovih ljekara je toliko jaka da bi se sigurno našli što bolji stručnjaci i bolnice za operativne zahvate. Naši stručnjaci imaju itekako želju da pomognu i koliko ja znam nemaju finansijski interes za humanitarne akcije”, naglašava Samir.

 • Građani BiH imaju dobre mogućnosti za liječenje u Njemačkoj koja je jeftinija od Turske

  Za liječenje bh. građana u Njemačkoj su dobre mogućnosti, a interesantno je i to da su ovi tretmani jeftiniji nego u Turskoj.

  “Vrlo dobre mogućosti vidim na primjer u mojoj užoj oblasti hirurgije kičme. Ja već sada liječim više od 20 pacijenata godišnje i hvala Bogu dragom sa dobrim rezultatima. Naravno da je moja mreža jako razvijena u Njemačkoj s obzirom na to da sam radio u čak četiri univerzitetske klinike. Često upućujem pacijente svojim kolegama ako je specifičan tretman potreban. Interesantno je da su tretmani u Njemačkoj obično jeftiniji nego u Turskoj, a to me najviše čudi”, pojašnjava Smajić.

  Internacionalni medicinski turizam i humanitarno liječenje moraju biti 100% transparentni smatra ovaj ljekar i dodaje:

  “Ako dolaziš iz inostranstva i daješ ogroman novac za liječenje onda moraš dobiti i najbolji mogući tretman. Pogotovo ako se radi o humanitarnoj akciji. I u Njemačkoj ima odličnih ljekara, ali naravno ima i oni koji nisu toliko iskusni ili talentovani. Ja mislim da velika prednost leži u tome što Njemačka ima sigurnije pravosuđe i što je uređenija zemlja po pitanju korupcije, reda, rada i kontrole. Njemci jako paze da ne pogriješe i oni veliki trud ulažu u uspostavljanje standarda za liječenja. Pravosuđe itekako funkcioniše. Ne vidim da je baš tako i u Turskoj”.

  U bh. klinikama zastarjela oprema

  U našoj zemlji jedna od većih prepreka za ljekare je oprema koja nije dovoljno napredna kako je to slučaj u drugim evropskim zemljama.

  “Imam dosta prijatelja ljekara u BiH i po onome što čujem je da uglavnom akutne bolesti budu dobro terapirane u bolnicama. Hronična oboljenja se nažalost, liječe obično privatnim novcem. Potrebno je da se bolnice tehnički moderniziraju da bi se mogli podići standardi liječenja. U nekim oblastima medicine se radi kao što se radilo i prije 30 ili 40 godina”, poručio je Smajić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,