Četvrtak, 18. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ruske trupe kao arkanovci 90-ih, pljačkaju sve što stignu: ‘Jedan je doma poslao 17 paketa teških 440 kg’

Preuzmite sliku

Ukrajinski obavještajci tvrde da ruski vojnici telefonom razgovaraju sa suprugama i pitaju ih što treba ukrasti dok su na ‘zadatku‘

Nakon što su mjesec dana bili pod ruskom okupacijom, u ukrajinsko selo Novi Bikiv počeli su se vraćati mještani. Jedna od njih je i Natalia Samson, koja je ušavši u svoju kuću otkrila da su joj ruski vojnici ukrali parfeme, nakit, nešto vina, skuter, pa čak i zbirku starih novčića.

Slična pljačka dogodila se i u seoskoj školi, gdje ova Ukrajinka radi kao zamjenica direktora – agresori su i ondje uzeli većinu računara, projektora i drugu elektroničku opremu. A ono što nisu mogli ponijeti sa sobom, namjerno su uništili – tako su u uredu direktora u plazma ekran televizora zabili makaze, piše The Guardian.

– Ljudi su ih vidjeli, sve su utovarivali u kamione, sve čega su se mogli dočepati – rekla je Natalia. U glavnoj ulici u selu opljačkano je desetak kuća, kao i svi dućani. Njezine komšije prijavili su kako su tokom okupacije ostali bez mašina za suđe, hrane, prijenosnih računara, nekima su Rusi ukrali čak i sofe.

Sve učestaliji izvještaji o pljački izazvali su bijes među Ukrajincima, ali i Rusima koji se protive ratu.

– Oni koji ovako ratuju nisu regularna vojska, već obična rulja. Čak se i u sovjetskoj i nacističkoj vojsci borilo protiv pljačke koliko god je to bilo moguće, iako ne uvijek uspješno. A u ruskoj vojsci… Pljačka je očito dodatni oblik motivacije za vojnike – rekao je Vladimir Pastuhov, liberalni ruski politolog i kolumnist Nove Gazete.

Riječ je o pojavi koja je dobro poznata i bh. građanima – naime, početkom 90-ih su pripadnici paravojnih jedinica notornog Željka Ražnatovića Arkana su tokom svojih krvavih pohoda na prostorima BiH i Hrvatske također opljačkali gotovo sve što su mogli, a sam je Arkan navodno veliki novca “digao” i na prodaji drvne građe iz Slavonije.

U jednom stanu u Irpinu, gradu blizu Kijeva koji su još prošloga mjeseca djelomično kontrolirale ruske snage, jedna porodica vratila se kući i otkrila kako ondje žive ruski vojnici. Po stanu su, kažu, bili razbacani opušci, boce alkohola i omoti od hrane, zahod je bio zaštopan fekalijama, a porodične fotografije poderane.

 • – Uzeli su nam svu odjeću, doslovce sve, muške i ženske kapute, čizme, košulje, jakne, čak i moje haljine te rublje – rekla je žena koja je htjela ostati anonimna.

  Prema pisanju Hajuna, bjeloruskog istraživačkog medijskog projekta, više od 128 paketa, skoro 3.000 kilograma tereta, poslano je u ruski grad Rubcovsk. Roba je ondje stigla iz bjeloruskog pograničnog grada Mazira, a sve je zabilježeno kamerama 2. aprila.

  Podaci o spomenutim paketima prikupljeni su tokom trosatnog videonadzora na kojem se vidi kako ruski vojnici zamataju odjeću, televizore, alate, opremu za pecanje, automobilske akumulatore i druge potrepštine za kućanstvo. Zatim je sve poslano u Sibir i ruske gradove blizu Tihog oceana.

  Bjeloruski Hajun objavio je podatke o 16 vojnika koji su u Rusiju 2. aprila poslali pakete iz ureda CDEK-a, ruske kompanije za ekspresnu dostavu koja djeluje širom bivšeg Sovjetskog Saveza. Hajun je također identificirao Evgenija Kovalenka kao vojnika koji je toga dana poslao najviše tereta, čak 17 paketa ukupne težine 440 kilograma, uključujući alat, zvučnike, stol i šator.

  Ruska sociologinja Aleksandra Arhipova kaže kako vojnici u Ukrajini nisu pljačkali samo zbog vlastita siromaštva.

  – Mnogi ruski vojnici smatraju kako je ovaj rat apsolutno beskoristan i besmislen. To je apsurdan rat i oni idu u Ukrajinu s velikim rizikom da budu ubijeni pa misle: ‘Uzet ću ovaj računar jer ga moje dijete treba kod kuće’. To besmislenu situaciju čini manje apsurdnom i više praktičnom – izjavila je.

 • No pljačka nije jedini problem u Ukrajini. Mnogim ljudima vojnici su išarali kuće i kompanije proruskim grafitima. U gradu Trostianetsu okupatori su razmazali fekalije po zidovima već opljačkane lokalne trgovine, a mnoge kuće demonstrativno su demolirane.

  U selu Stari Bikiv porodica Andruša i dalje je zabrinuta jer ne znaju gdje se nalazi njihova kći Viktorija, koju su 26. marta oteli ruski vojnici. Sumnjičili su je da je ukrajinskim vlastima dala koordinate njihovih položaja. Jedan dan provela je u pritvoru, nakon čega je nestala i od tad joj se, kaže porodica, gubi svaki trag.

  – Sve su opljačkali dok su nam pretresali kuću. Vojnici su nam uzeli elektroniku, prijenosni računar, mobitele i gotovinu. Nismo bogati. Imali smo oko 3.000 dolara i oko 1.600 funti, ali za mene je to bio velik novac. Njime smo htjeli napraviti neke popravke na kući – rekao je Viktorijin otac Mikola Andruša.

  Ukrajinski obavještajci tvrde kako su otkrili da ruski vojnici telefonom razgovaraju sa svojim suprugama i pitaju ih šta treba ukrasti dok su na “zadatku”. (Jutarnji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,