Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rusi priznali: Tri puta smo ispalili hipersoničnu raketu Kinžal u Ukrajini, bila je briljantna

Preuzmite sliku

Rekao je da su se rakete pokazale učinkovitima u gađanju ciljeva visoke vrijednosti u sva tri slučaja, pohvalivši da ih je gotovo nemoguće oboriti dok lete

Rusija je ispalila hipersoničnu raketu Kinžal (Bodež) tri puta tijekom, kako ih Moskva naziva, “posebne vojne operacije” u Ukrajini, rekao je u nedjelju ministar obrane Sergej Šojgu.

Rakete Kinžal dio su niza novog hipersoničnog oružja koje je predsjednik Vladimir Putin predstavio 2018. u ratobornom govoru u kojem je rekao da mogu pogoditi gotovo svaku tačku na svijetu i izbjeći proturaketni štit koji je izgradio SAD.

Šojgu je, govoreći na državnoj televiziji, rekao da su se rakete pokazale učinkovitima u gađanju ciljeva visoke vrijednosti u sva tri slučaja, pohvalivši ih kao neusporedive i da ih je gotovo nemoguće oboriti dok lete.

“Ispalili smo ih tri puta tokom posebne vojne operacije”, rekao je Šojgu u intervjuu emitiranom na državnoj televiziji Rosija 1.

“I tri puta je pokazala briljantne karakteristike”.

Rusija je prvi put upotrijebila sistem Kinžal u Ukrajini otprilike mjesec dana nakon što je poslala desetke hiljada vojnika na teritorij svog susjeda, gađajući veliko skladište oružja u zapadnoj ukrajinskoj regiji Ivano-Frankivsk.

Ove je sedmice rusko ministarstvo odbrane saopćilo da su tri ratna zrakoplova MiG-31E opremljena raketama Kinžal premještena u Kalinjingradsku regiju, rusku eksklavu na baltičkoj obali koja se nalazi između članica NATO-a i Evropske unije Poljske i Litvanije.

Na Dan ruske mornarice potkraj prošlog mjeseca, Putin je najavio da će mornarica sljedećih mjeseci dobiti ono što je nazvao “strašnim” hipersoničnim krstarećim raketama Cirkon.

Projektili mogu putovati brzinom devet puta većom od brzine zvuka, nadmašujući protuzračnu odbranu. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,