Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rusi oštetili elektroenergetsku mrežu: Preduzeća u Kijevu spas traže u generatorima

Preuzmite sliku

Ukrajina i njen glavni grad Kijev devet mjeseci su izloženi ruskim napadima, uključujući i one na ključnu elektroenergetsku mrežu što je primoralo trgovce da poslovanje nastave uz pomoć generatora.

Ruske snage, naročito od oktobra, projektilima i bespilotnim letjelicama izvode napade na elektroenergetsku mrežu u mnogim dijelovima Kijeva, a preduzeća koriste generatore kako bi nastavila poslovanje.

– Povećana potražnja za generatorima –

Andrej Avramenko (37) radi u prodavnici rezervnih dijelova za automobile u Kijevu. U razgovoru s novinarom Anadolu Agency (AA) kazao je kako zbog ruskih napada često ostaju bez električne energije.

“Vidite da nas stalno napadaju, izvode terorističke napade. Nastavljeni su planirani prekidi u napajanju električnom energijom”, kazao je Avramenko.

Dodao je kako se stanovnici Kijeva navikavaju na ovo stanje.

“Mi smo se navikli koristiti generatore i lampe”, rekao je on.

Generator koriste pri svakom nestanku električne energije, a i sami prodaju generatore.

“Dobro je imati generator. Sad imamo i problem s prodajom, nema ih dovoljno. Potražnja za generatorima je iznimno velika. Ranije smo ih godišnje prodavali između 20 i 30, a sad toliko prodamo za mjesec”, kazao je Avramenko.

U istom naselju posluje i Pavel Tarasko (25), suvlasnik kompanije koja se bavi proizvodnjom automobilske opreme. Kazao je kako su im generatori neophodni da bi nastavili proizvodnju.

U kompaniji je uposlena i 22-godišnja Dairna Poplovskaya koja je rekla kako su navikli raditi u sredini u kojoj dolazi do prekida električne energije.

Poplovskaya je kazala kako je generator dovoljan samo za rad računara i osvjetljenje, ali ne i grijanje u ovom hladnom periodu.

“Ured je veoma hladan. Temperature zraka su pale. U termos bocama donosimo toplu vodu i pokrivače. Uradit ćemo sve što bude potrebno”, dodala je ona.

– Kupci kupuju uz svjetiljke i telefone –

Yevgen Kosinski (35) radi u prodavnici s odjećom. Zbog toga što nemaju generator čak i tokom dana u prodavnici je tama.

“Skoro mjesec svaki dan imamo problem s električnom energijom. Kupcima usluge nudimo uz korištenje telefona i svjetiljki”, kazao je on.

Oleg Bistrov (31) radi u kompaniji koja se bavi prodajom boje za građevinarstvo, a ni oni još uvijek nemaju generator.

“Skladište u kojem radimo je veoma veliko. Nismo uspjeli nabaviti generator dovoljno snažan za ovaj prostor”, kazao je Bistrov.

Dodao je kako kupcima uz pomoć svjetiljki nastoje prodati proizvode.

“Ni kod kuće nema električne energije. U pojedinim ulicama ne radi ni rasvjeta”, kazao je Bistrov.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje