Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusi mijenjaju taktiku: “Sastavili su voz dug 30 km. To je nemoguće probiti”

Preuzmite sliku

Ruske snage u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjeck grade ‘odbrambeni voz‘ koristeći hiljade teretnih vagona. Na taj način ruske bi značajno otežale proboj ukrajinskih trupa na prvoj liniji fronta, navodi se u novom izvještaju.

Gotovo pa nepregledni nizovi teretnih vagona protežu se između gradova Olenivka i Volnevaha u regiji Donjeck pod kontrolom Rusije. To je blizu prve linije fronta u istočnoj Ukrajini, prema infomracijama ukrajinskih obaještajaca DeepState, piše Newsweek.

Strukturu dugu oko 30 kilometara, koja se sastoji od oko 2100 teretnih vagona, DeepState naziva ‘carski voz‘.: ‘To je vrlo specifično projektirana struktura čiju je učinkovitost teško procijeniti‘, kaže DeepState. ‘No, njena osnovna zamisao je otežati napredovanje ukrajinskih snaga.‘

Moguće je da je ‘carski voz‘ izgrađen kako bi poslužio kao ‘odbrambena linija kod budućih ukrajinskih napada‘, rekao je Institut za proučavanje rata (ISW), think tank sa sjedištem u SAD-u. Međutim, možda će služiti još nekoj, zasad neutvrđenoj namjeni, dodao je ISW.

 • Satelitske slike nastale između maja 2023. i februara 2024. pokazuju dugi niz vagona koji povezuje dva grada, rekao je ISW. Rusija je ‘voz‘ počela graditi u junu 2023.

  “To se može smatrati još jednom odbrambenom linijom jer je jako teško oštetiti, pomaknuti ili raznijeti 30 kilometara dugu nakupinu željeza, a prebacivanje opreme preko te zapreke bilo bi skoro nemoguće‘, navodi DeepState.

  Gradovi Olenivka i Volnovaha leže samo nekoliko kilometara od prve linije fronte koja vijuga kroz ukrajinsku regiju Donjeck gdje se vode neke od najtežih borbi. Olenivka se nalazi istočno od Novomihailivke, grada južno od Marinke koju su Rusi zauzeli u prosincu 2023. Volnovaha je jugoistočno od Vuhledara, u kojem se početkom 2023. odvila jedna od najkrvavijih bitaka u dvije godine rata.

  Željeznička pruga koja spaja Olenivku i Volnovahu nalazi se oko pet kilometara od prve linije fronta, kazao je ISW. To je područje ostalo relativno netaknuto u trenutku kad su Rusi započeli izgradnju ‘carskog voza‘.

  Nakon što su Rusi zauzeli Marinku, Serhij Hrabski, vojni analitičar i bivši pukovnik u ukrajinskoj vojsci, rekao je da će ukrajinska kontrola nad Novomihailivkom značajno oslabjeti. Ruske snage su očajnički pokušavale zauzeti Vuhledar, kaže Hrabski, no Ukrajina će morati po svaku cijenu zadržati kontrolu nad naseljem zbog njegove strateške važnosti.

  U ponedjeljak je ukrajinska vojska izvijestila da je Rusija izvela 32 napada na Novomihailivku i obližnja naselja Krasnohorivka i Pobjeda. Rusko Ministarstvo odbrane je također u nedjelju potvrdilo da je došlo do borbi kod Novomihailivke.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,