Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prvi put u istoriji izvor rijeke Temze pomjerio se osam kilometara nizvodno

Preuzmite sliku

Izvor rijeke Temze u Engleskoj pomjerio se osam kilometara nizvodno prvi put u svojoj istoriji.

Premda se dijelovi riječnog korita u Gloucestershireu redovno isušuju tokom ljeta, stručnjaci kažu da je zabrinjavajući znak uticaja klimatske krize činjenica da Temza izvire toliko daleko nizvodno. To se dogodilo nakon više sedmica sušnih razdoblja i temperatura koje su prošli mjesec u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva premašivale 40 stepeni Celzijevih, prenosi index.hr.

Christine Colvin, direktorica u Rivers Trustu, organizaciji za očuvanje okoliša, rekla je: “Ono što vidimo na izvoru slavne rijeke Temze nažalost simbolizira situaciju s kojom se suočavamo širom zemlje, sada i ubuduće. Iako nije neuobičajeno da izvor bude suh ljeti, vidjeti rijeku kako teče osam kilometara nizvodno je bez presedana.”

“Klimatska kriza izaziva, i izazivat će, još ekstremnije vremenske uslove, uključujući suše i toplinske valove. Ovo predstavlja ozbiljnu prijetnju rijekama i, kao rezultat toga, širem krajoliku”, dodala je.

Rivers Trust poziva na potporu kućanstvima da smanje potrošnju vode, kao što je ugradnja toaleta s malim protokom vode i spremnika za vodu, te održivu odvodnju uključujući kišne vrtove, močvare i propusno popločenje za obnovu lokalnih zaliha podzemnih voda.

Rijeka Temza tradicionalno je dugačka oko 346 kilometara i teče istočno od Cotswoldsa do Londona i izlazi u Sjeverno more. To je druga najduža rijeka u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon Severna, i na njoj se održavaju godišnje utrke čamaca između Oxforda i Cambridgea. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,