Petak, 28. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Protesti uspjeli: Macron popustio, porez na gorivo će se revidirati

Preuzmite sliku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je reviziju porezne stope na dizel i benzin svaka tri mjeseca kako bi se u obzir uzele promjene na svjetskom tržištu, želeći time ublažiti ponekad nasilne demonstracije protiv visokih naftnih poreza koji su ga iznenadili.

Demonstracije na kojima su vandalizirani pariški bulevari zatekle su Macrona u vrijeme dok se pokušava boriti protiv snažnog pada svoje popularnosti. Francuskog čelnika se optužuje da nije u doticaju sa svojim biračima, prenosi portal Buka.

U sat vremena dugom obraćanju o energetskoj politici u kojem se osvrnuo i na prosvjede “žutih prsluka”, Macron je istaknuo da neće zbog uličnog nasilja odustati od svoje inicijative za tranziciju prema čistoj energiji.

No u rijetkom prikazu poniznosti i empatije prema bijesu birača koji žive izvan velikih francuskih gradova, 40-godišnji predsjednik je rekao kako njegova vlada mora biti pametnija u svojim politikama kako bi izbjegla “Francusku dvije brzine” u kojoj će radnici izvan urbanih središta biti ostavljeni sa strane.

“Ne smijemo mijenjati put, jer je smjer ove mjere dobar i potreban”, istaknuo je Macron u televizijskom obraćanju.

Priznao da vlada mora promijeniti način rada

“No moramo promijeniti način rada jer naši brojni sugrađani misle kako im se taj smjer nameće odozgo.”

Naglasio je i kako Francuzi ne mogu zahtijevati bolje javne službe, a u isto vrijeme očekivati niže poreze. Ipak, priznao je da je povećanje poreza na dizel, koje je stupilo na snagu u vrijeme rasta cijena energenata, donijelo više štete nego što je očekivao. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje